De Nederlands-Turkse journalist Füsun Erdogan is na acht jaar gevangenschap in Turkije weer op vrije voeten.

Het Turkse hooggerechtshof had onverwacht besloten tot haar vrijlating. Erdogan zat bijna 8 jaar gevangen in Turkije. In november vorig jaar werd ze veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Het besluit komt onverwacht, omdat een hoger beroep tegen haar veroordeling in maart nog werd afgewezen. Terwijl de zaak bij het Constitutioneel hof diende, kreeg een van Erdogan’s advocaten, Zülfü Erdogan, 's ochtends de bevestiging van de ophanden zijnde vrijlating.

Hoewel Erdogan nooit bij een gewelddadige actie betrokken was, werd ze als leider van de Marxistisch-Leninistische Communistische Partij veroordeeld voor een poging tot het gewelddadig ondermijnen van de constitutionele orde.

Campagne

De zoon van Füsun Erdogan, Aktas Erdogan, voerde de afgelopen maanden in Nederland actief campagne voor de vrijlating van zijn moeder. Zo ging hij in maart drie dagen in hongerstaking in Den Haag en sprak hij tijdens de Dag van de Persvrijheid. Via Facebook reageerde hij opgelucht: “Mijn moeder is VRIJ na acht jaar!!!”

Füsun Erdogan zat vast in de gevangenis in Gebze, even buiten Istanbul. Ze twitterde donderdag aan het einde van de ochtend al: Thank you friends! It is a really happy happy day! :)) Internationaal is met blijdschap gereageerd op de vrijlating van Erdogan en haar collega-journalist Bayram Namaz. De felicitaties stromen via sociale media binnen.

Dank

Erdogan zegt haar vrijlating te danken te hebben aan de sociale druk van vrienden, familie en collega’s. ''Ik ben ervan overtuigd dat hun rol cruciaal is geweest. De vakbond van journalisten in Turkije, vele vrienden en ook mijn zoon Aktas in Nederland hebben geweldig werk verricht en ik ben hen ongelooflijk dankbaar.''

Het is nog onduidelijk of Erdogan Turkije uit mag, maar ze verwacht dat ze een uitreisverbod krijgt. Voorlopig is ze vastberaden eerst haar recht te halen. ''Er is mij groot onrecht aangedaan. Andere veroordeelden zaten met eenzelfde aanklacht vast, maar zijn veel eerder vrijgelaten dan ik. Ik wil er dan nu ook eerst alles aan doen om mijn recht te halen, tot mijn vrijspraak aan toe'', aldus Erdogan, die bijna acht jaar gevangenzat in Turkije.