De dramaserie Ramses van de AVRO, de VPRO-serie De Bergen achter Sotsji en de VARA-show De Kwis zijn genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf 2014.

De nominaties werden woensdagavond bekendgemaakt tijdens de uitzending van het tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD).

Het VPRO-programma Zomergasten krijgt een Ere-Nipkowschijf, een oeuvreprijs voor tv-programma's, voor de gehele serie. Het avondvullende programma dat dit jaar zijn jubileum viert is "al 25 jaar elke zomer het gesprek van de dag", aldus de jury.

Talkshowpresentator Humberto Tan en zijn RTL Late Night zijn niet genomineerd, maar ontvingen wel een eervolle vermelding van de stichting.

De Zilveren Nipkowschijf is de prijs van tv-critici voor het beste Nederlandse televisieprogramma. De prestigieuze Nederlandse televisieprijs wordt ieder jaar uitgereikt door redacteuren van dagbladen en tijdschriften.

Reismicrofoon

De strijd om de Zilveren Reissmicrofoon gaat tussen Open Radio van Timur Perlin en Rámon Verkoeijen van 3FM, Evers Staat Op van Edwin Evers van Radio 538 en De Hoorspelfabriek.

Daarnaast wordt Clairy Polak geëerd met een Ere-Reismicrofoon wegens haar gehele radio-oeuvre.

Uitreiking

De jury bestaande uit ervaren mediajournalisten reikt de prijzen op 4 juni uit in concertzaal De Vorstin in Hilversum. Pas enkele uren vóór de uitreiking zal de jury in een extra zitting bepalen wie van de genomineerden wordt gelauwerd.

Vorig jaar werd de Zilveren Nipkowschijf gewonnen door de documentaireserie Het Nieuwe Rijksmuseum van de NTR. Het jaar daarvoor, in 2012, won het VPRO-programma O'Hanlons Helden en in 2011 won DWDD de prestigieuze prijs.

De Zilveren Nipkowschijf is vernoemd naar de Duitse Paul Nipkow, een uitvinder die ook wel wordt gezien als de bedenker van de televisie.