De BBC heeft presentator Jeremy Clarkson van het populaire Britse autoprogramma Top Gear een laatste waarschuwing gegeven wegens een racistische opmerking die hij zou hebben gemaakt. 

De Britse omroep liet de presentator weten dat hij wordt ontslagen als hij nog een ''beledigende opmerking'' maakt.

Dat schrijft Clarkson in zijn column voor dagblad The Sun zaterdag.

De Britse tabloid Daily Mirror publiceerde donderdag een audioclip waarin Clarkson een rijmpje vertelde. Hij leek daarin het scheldwoord ''nigger'' te mompelen. De opname is enkele jaren oud en nooit uitgezonden, meldde de BBC.

De BBC liet weten dat Clarkson wordt ontslagen als hij ''waar of wanneer dan ook'' een beledigende opmerking maakt. ''Zelfs de engel Gabriël zou moeite hebben te overleven met zoiets boven het hoofd'', schreef Clarkson.

Onvermijdelijk

''Het is onvermijdelijk dat op een dag iemand ergens zal zeggen dat ik hem beledigd heb.'' Clarkson bood eerder in een videoboodschap zijn publiek excuses aan. Hij zei dat het woord hem was ontvallen, hoewel hij had geprobeerd het te vermijden.

Hoewel de video met de uitspraak nooit is uitgezonden, heeft de BBC er meer dan driehonderd klachten over gekregen.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Clarkson of een mede-presentator van Top Gear wegens racisme onder vuur ligt. De BBC verontschuldigde zich in 2011 toen presentator Richard Hammond Mexicanen ''lamlendig'' en ''flatulent'' noemde.

Clarkson zei daarop dat niemand daarover zou klagen, omdat de Mexicaanse ambassadeur zou liggen te slapen.

In maart sprak Clarkson over een Aziatische man met de denigrerende Britse term ''slope''.

Clarkson haalde eerder de woede van Indiërs, Roemenen, Amerikanen en Duitsers op de hals. In 2006 grapte Clarkson dat er misschien een ''typisch Duitse auto'' moest komen, met richtingaanwijzers met hakenkruizen, een navigatiesysteem dat alleen naar Polen leidt en een v-snaar die ''duizend jaar meegaat''.