De befaamde Britse mediagoeroe Max Clifford moet acht jaar de cel in. Dat besliste een rechtbank in Londen vrijdag. 

Clifford werd afgelopen maandag schuldig bevonden aan misbruik. 

Tussen 1966 en 1984 vergreep hij zich acht keer aan jonge vrouwen en meisjes in de leeftijd van veertien tot negentien jaar. In twee zaken werd hij vrijgesproken, bij één aanklacht konden de juryleden het niet eens worden.

Volgens de rechter minachtte Clifford zijn slachtoffers en toonde hij geen spijt. De goeroe zelf noemde de aanklachten leugens.

Clifford werd in december 2012 aangehouden. Hij geldt als de bekendste Britse mediagoeroe. Hij hielp onder anderen politici van Labour, maar ook muziekproducent en tv-persoonlijkheid Simon Cowell en bokser Muhammad Ali.

Manipuleren

Tijdens het proces zei de aanklager dat Clifford zijn status misbruikte om jonge vrouwen te manipuleren. Hij zou ze aan werk hebben geholpen in ruil voor seks. In een reactie op de straf zei het Britse Openbaar Ministerie te hopen ''dat dit andere slachtoffers de moed en het vertrouwen geeft om naar buiten te treden en misbruik te melden, ongeacht wie het heeft gepleegd of wanneer''.

Clifford is de eerste die is veroordeeld in het misbruikschandaal dat aan het licht kwam na onthullingen over BBC-presentator Jimmy Savile, die in 2011 overleed. Saville zou in ruim vijftig jaar meer dan tweehonderd seksmisdrijven hebben gepleegd in onder meer BBC-studio's, ziekenhuizen en scholen.

Kinderen van acht jaar behoorden tot zijn slachtoffers. Zeker zeventien mensen zijn inmiddels opgepakt wegens het misbruik. Een van de verdachten, een chauffeur van de BBC, pleegde vlak voor het begin van zijn proces zelfmoord.