De BBC is niet van plan Jeremy Clarkson te ontslaan vanwege het vermeende gebruik van het woord 'nigger' tijdens een opnames van zijn autoprogramma Top Gear

"Hij hoeft niet ontslagen te worden", zegt voormalig BBC-voorzitter Sir Christopher Bland.

"Wie wel ontslagen zou moeten worden is diegene die de opname aan de Daily Mirror heeft gelekt zodat deze hele zaak weer wordt opgerakeld en veel meer aandacht krijgt dan hij verdient."

De gehekelde opnames, van Clarkson die gedurende een paar 'takes' een rijmpje mompelt waarbij hij terloops 'nigger' zou zeggen, zijn van enkele jaren geleden en nooit op tv uitgezonden. Meteen nadat de boulevardkrant de opnames publiceerde, gingen er oproepen dat de presentator de laan uit moest worden gestuurd.

Amerikanen

Clarkson is in het verleden wel vaker in opspraak geraakt vanwege zijn uitspraken. Zo steekt hij zijn hekel aan Amerikanen en de Verenigde Staten nooit onder stoelen of banken, insinueerde hij dat Mexicanen vooral liggen te slapen en is hij nooit te spreken over de rijvaardigheid van de vrouw.

"Hij heeft al hele naties beledigd, evenals gehandicapten en mensen met een geestelijke beperking", zegt de Britse politicus Jim Sheridan (Labour). "Hij heeft al zo vaak voor dat soort dingen zijn excuses aangeboden en elke keer zegt de BBC dat hij ermee moet ophouden. Maar toch gaat hij steeds door."

'Nuh-nuh'

Clarkson houdt vol nooit het 'n-woord' in de mond te hebben genomen. "Het was iets van nuh-nuh. Alles behalve dat woord." Daarnaast beweert Clarkson er juist alles aan gedaan te hebben om de opnames nooit op tv te laten verschijnen. "Ik smeek om vergiffenis vanwege het feit dat mijn pogingen blijkbaar niet afdoende zijn geweest", liet hij weten via Twitter.