Top Gear-presentator Jeremy Clarkson heeft donderdagavond gereageerd op de ophef die is ontstaan omdat hij in een opname van het autoprogramma mogelijk het woord 'nigger' mompelde.

De Britse boulevardkrant Mirror publiceerde het fragment donderdag. Er ontstond een storm aan kritiek, met als voornaamste het verzoek aan de BBC om Clarkson te ontslaan.

"Normaal gesproken reageer ik niet op aantijgingen in kranten, maar nu heb ik het gevoel dat ik een uitzondering moet maken", zegt Clarkson in een donderdagavond gegeven verklaring

"Een paar jaar geleden maakte ik een opname voor Top Gear, waarin ik het rijmpje 'Eeny, meeny, miny, moe' gebruikte. Ik was me natuurlijk bewust dat in de meest bekende versie van dit rijmpje een racistisch onderdeel zit, die ik wilde vermijden", legt de Britse presentator uit.

"Er zijn drie 'takes' gedaan. In twee versies mompelde ik het woord dat normaal in het rijmpje zit. In de derde gebruikte ik het woord 'teacher'."

Verschrikkelijk

"Toen ik de beelden een paar weken later terugzag, viel me op dat ik, als goed luisterde, in één van de gemompelde versies juist het woord gebruikte dat ik wilde vermijden", stelt Clarkson.

"Ik vond het heel erg, dat woord is verschrikkelijk. Ik heb er alles aan gedaan om te voorkomen dat die versie in het programma kwam. Ik hoop dat iedereen me kan vergeven dat mijn inzet niet voldoende is gebleken."

BBC

Zijn werkgever. de BBC, heeft de veelbesproken autoliefhebber inmiddels een reprimande gegeven. "We hebben hem heel erg duidelijk gemaakt wat de standaarden van de BBC zijn, zowel in als buiten de uitzending. We hebben er geen twijfel over laten bestaan hoe serieus we dit nemen."

Politicus Jim Sheridan benadrukt dat Clarkson al vaker de mist in is gegaan. "Hoe vaak moet hij zich nog voor dit soort dingen verontschuldigen?", vraagt hij zich af.

"Eerder beledigde hij al landen, gehandicapten en geestelijk zieken. Daarna volgen telkens excuses en elke keer opnieuw zegt de BBC dat ze hem hebben opgedragen ermee te stoppen. Maar dat doet hij niet."

Het parlementslid van de Labour-partij is dan ook niet onder de indruk van de zalvende teksten van Clarkson. "Zijn hele carrière hangt aan elkaar van excuses. Ik betwijfel ten zeerste of hij er echt spijt van heeft."

Bekijk het fragment uit Top Gear:

Bekijk drie andere controversiële momenten met Jeremy Clarkson