Alberto Stegeman komt in zijn programma's op voor benadeelde mensen, maar ziet zichzelf niet als een weldoener. "Ik zie mezelf vooral als een journalist die nieuws maakt door misstanden aan de kaak te stellen."

Toch blijft het voor de 43-jarige onderzoeksjournalist, bekend van SBS-programma's als Undercover in Nederland en Gestalkt, niet bij het onthullen van die misstanden.

"Ik wil pedofielen en wapenhandelaren niet alleen ontmaskeren, maar ik wil ook dat ze aangepakt worden",  zegt hij in een interview met Panorama.

Aan het begin van zijn carrière had Stegeman het daar wel moeilijk mee. "Ik zag mezelf niet als onrechtbestrijder. Ik ben eens goed bij mezelf te rade gegaan en tot de conclusie gekomen dat ik meer wil zijn dan een journalist. Als iemand waanzinnig gestalkt wordt, wil ik dat niet alleen laten zien maar er ook een einde aan maken."

Stegeman zegt dat hij ogenschijnlijk uit het niets heftig kan reageren op onrecht. "Ik kan slecht tegen mensen die liegen in mijn gezicht. Dan kan ik heftig reageren en uitvallen. Dat is niet de bedoeling, omdat het er slecht uitziet op televisie. Maar toch laat ik mijzelf soms gaan. Nooit zover dat ik iemand iets wil aandoen, maar toch wel furieus."

Klappen

Het gaat nooit zover dat hij klappen wil uitdelen, maar het is wel een keer bijna zover gekomen. "Ik heb me ooit moeten inhouden om een pedofiel niet op zijn bek te rammen", biecht Stegeman op. 

"Die kerel had pornofoto's van jonge kinderen op zijn laptop. Toen ik hem ontmaskerde, reageerde hij op een manier die mijn bloed deed koken. Maar dat is echt de enige keer dat ik in staat was iemand aan te vliegen."

Lees het complete interview in Panorama.