De digitale kiosk Blendle, waar mensen journalistieke artikelen per stuk kunnen kopen, gaat maandagmiddag officieel van start.

Blendle heeft vóór de officiële lancering twintigduizend gebruikers. Dat melden initiatiefnemers en oud-journalisten Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn. 

In Blendle kunnen gebruikers losse artikelen uit vrijwel alle Nederlandse kranten en tijdschriften lezen op computer, tablet of telefoon. Kranten en tijdschriften doorbladeren is gratis en het lezen van een stuk kost meestal tussen de tien en 25 cent.

Cadeau

Het is mogelijk om met één klik voor een artikel te betalen. Gebruikers krijgen de eerste 2,50 euro cadeau en als een artikel niet bevalt, kunnen mensen hun geld terug vragen.

Blendle is een klein sociaal netwerk waarmee je stukken kunt delen met vrienden, of artikelen kunt lezen die aanbevolen worden door vrienden, collega's of BN'ers. Ook is het mogelijk om artikelen te delen via Facebook en Twitter. Verder heeft Blendle een zoekfunctie waarmee je alle kranten en tijdschriften van Nederland kunt doorzoeken, en waarmee je 'alerts' kunt instellen voor je favoriete onderwerpen of journalisten.

Blendle is geboren uit persoonlijke frustratie van de oprichters.

"Zoals we niet meer bereid zijn om een hele CD te kopen voor één nummer, zijn we ook niet meer bereid om een hele krant te kopen voor één artikel", aldus Klöpping.