Voor zijn nieuwe programma brengt Peter R. de Vries in beeld hoe kinderrechten in het buitenland worden geschonden. "Mensen die het al hebben gezien, zijn er enorm van onder de indruk", zegt hij tegen NU.nl.

"Ze wisten niet dat zoiets bestond en vonden het erg heftig." De voormalige misdaadjournalist heeft voor Peter R. over de grens verre landen bezocht zoals Oeganda en Ivoorkust.

Daarin komen onderwerpen als verminking en kinderarbeid aan bod. De Vries wil met zijn reportages aantonen hoe erg de situatie voor kinderen is. 

"Het is geen goede-doelen-tv", zegt de presentator. "Het is een andere vorm van tv maken waar de wereld zo langzamerhand wel eens rijp voor is."

Het aankaarten van dit soort problemen door middel van een televisieprogramma of documentaire is niet nieuw. De Vries zegt dat het voor hem dan ook niet een doel op zich was om het anders te doen.

"Maar het moest wel op mijn manier gemaakt worden. Ik probeer vast te leggen wat er werkelijk gaande is en confronteer de autoriteiten. Ik wilde journalistieke reportages maken, en dat moest niet door me alleen maar bij de hand te laten nemen door een hulporganisatie."

KidsRights

Peter R. over de grens wordt gemaakt op initiatief van kinderrechtenorganisatie KidsRights en wordt uitgezonden door AvroTros. De Vries werd benaderd toen hij in 2012 na zeventien jaar stopte met zijn misdaadprogramma.

"Ik heb aanbiedingen gekregen van iedereen die op tv-gebied wat doet, maar het aanbod van KidsRights sprak mij meteen aan. Ik vind het belangrijk om iets maatschappelijks te doen en vind het een mooie voortzetting van wat ik tot nu toe heb gedaan."

Propaganda

Tijdens de besprekingen met KidsRights benadrukte De Vries dat het programma geen propagandafilmpje moest gaan worden. "Zo zal ik kritisch zijn als bijvoorbeeld de weldoeners in een bepaald land het niet zo goed doen als ze denken. Maar dat was voor KidsRights geen discussiepunt. Daarom wilden ze me juist hebben."

De Vries zegt de opdracht niet te hebben aangenomen zodat hij de held kan uithangen door kinderen uit benarde posities te redden. "Nee, totaal niet. Het gaat mij om het aankaarten van de misstanden in die landen wat betreft de kinderrechten."

Medicijnman

De eerste aflevering gaat over het ritueel mishandelen van kinderen door medicijnmannen in Oeganda. Mensen die op bezoek gaan bij zo'n medicijnman, kopen op deze manier geluk en zakelijk succes, terwijl kinderen verminkt worden. De Vries ontmaskert zo'n 'toverdokter', maar wel op een moment dat er niemand wordt mishandeld.

"Ik wist ook wel dat dat niet ging gebeuren", legt hij uit. "Dat zou ik nooit hebben toegestaan natuurlijk. Maar we zijn er niet op uit geweest om zo'n kind te redden. Want een medicijnman zou dat ook niet doen bij een blanke pottenkijker zoals ik."

Klein gedeelte

In andere afleveringen is het hem wel gelukt om iets te veranderen aan de noodlottige situaties van kinderen. "Maar ik realiseer me wel dat dit voor een klein gedeelte geldt. De kracht van het programma zit 'm vooral in het vragen van aandacht voor dit probleem en mensen er bewust van te maken."

"We weten er wel van, maar kijken de andere kant op. Sterker nog, we laten ons er heel cynisch over uit. In de afleveringen zeg ik tegen de kijkers om zich voor te stellen dat het om hun kinderen gaat. Het is maar toeval dat onze wieg in Nederland stond. We hadden ook in zo'n land geboren kunnen zijn. Nou, als mensen dat snappen, dan is het goed."

Peter R. over de grens is vanaf vrijdag 18 april elke week te zien om 21.25 uur op Nederland 1