De Zonnebloem doet alsnog aangifte tegen Jakhals Erik Dijkstra omdat hij een bierflesje heeft gegooid naar een boot vol gehandicapten.

De aangifte is nodig zodat de politie de zaak verder kan onderzoeken, meldt de stichting maandag op haar website.

"Wij zijn het aan onze passagiers verplicht om dit vervolgonderzoek plaats te laten vinden", zegt directeur Noud van Rooij. Het incident werd vrijdagavond uitgezonden in De Wereld Draait Door en leidde tot veel ophef.

Zowel Dijkstra als het programma heeft zaterdag excuses aangeboden bij De Zonnebloem. De stichting heeft de spijtbetuiging aanvaard, maar stelt dat het gaat om een incident met 'grote maatschappelijke impact'.

"Verder vindt de Zonnebloem dat een programma als De Wereld Draait Door ook een voorbeeldfunctie heeft en er dus voor had kunnen kiezen het incident niet uit te zenden", zo is te lezen op de website.

Stom

Dijkstra interviewde vrijdag in Amsterdam de zanger van de Duitse metalband Rammstein, die vroeg of hij zijn bierflesje van het balkon mocht gooien.

"In een poging om grappig te zijn voor een tv-item gooide ik zelf mijn flesje naar beneden. Ik dacht toen dat het grappig was, maar toen ik het gisteren in de uitzending terugzag, dacht ik: dit is helemaal niet grappig", aldus de Jakhals eerder tegen de NOS. "Hoe heb ik zo stom kunnen zijn om dat te doen?"