Johnny de Mol vindt dat er te snel wordt geoordeeld over het programma Project P: Stop Het Pesten, dat hij samen met Dennis Weening presenteert.

"Nog voor het is gezien", zei De Mol in RTL Late Night.

De afgelopen dagen ontstond grote commotie over het programma, omdat er met verborgen camera's beelden waren gemaakt op scholen.

"Toen ik de brieven las van jongens en meisjes die gepest werden, getreiterd, dacht ik: eigenlijk wil je weten hoe het is om in zo iemand z'n schoenen te staan. De enige manier om dat te doen, is met die beelden", aldus De Mol.

Volgens hem vond geen enkele school het leuk om geconfronteerd te worden met de beelden van leerlingen die worden gepest. Maar het hielp wel, zei hij.

Impact

"Wat wij vooral wilden, was om de beelden in de klas te laten zien. Vervormd, zodat de daders niet herkenbaar waren. Ik heb het drie keer gedaan in een klas, dat had een grote impact. Die klassen beseften toen pas dat ze te ver waren gegaan."

De kinderen die aan het programma meedoen, noemt hij 'dapper'. "Ik beschouw mezelf niet als een soort therapeut, meer als een vriend die het verhaal te horen krijgt. We hebben van tevoren de risico's besproken. Het pesten had immers ook erger kunnen worden."