Op het Einstein Lyceum in Hoogvliet is commotie ontstaan over geheime opnames die een leerling maakte voor een programma over pesten bij RTL 5.

De school eist dat de zender het programma niet uitzendt of anders beelden van de leerlingen niet gebruikt.

RTL 5 wil met het programma het pesten op school aan de orde stellen. De moeder van een jongen die op de school wordt gepest, meldde zich voor het programma aan.

De jongen maakte vervolgens drie weken lang opnames van situaties waarbij hij werd getreiterd.

Directie

De directie werkte niet mee omdat die de leerlingen wilde beschermen. De producent koos toen voor een andere tactiek.

''Vlak bij de school blokkeerden de programmamakers het fietspad, waarna ze leerlingen die aankwamen dwongen ter plekke naar de heimelijke opnames te kijken. Daarna werden sommige leerlingen bij de pols gepakt om het met de gepeste jongen weer goed te maken door hem een high five of een hug te geven'', lichtte rector Geert Millekamp vrijdag toe. 

Skyhigh, producent van het programma, zegt dat niemand gedwongen werd naar de beelden te kijken. ''De school heeft de beelden gezien, maar wilde niet meewerken.''

De leerlingen voelden zich daar volgens de rector heel ongemakkelijk bij. ''Ze zijn in hun persoonlijke integriteit aangetast'', vindt Millekamp.

''Een programma over pesten maken is niet verkeerd, maar het is de vraag is of dit de juiste methode is om een gepest kind te helpen.'' De rector zegt dat het kind op allerlei manieren wordt bijgestaan. Hij stapt naar de rechter als RTL het programma toch gaat uitzenden.

Reactie RTL

RTL zegt in een reactie dat er in het programma op een integere manier wordt omgegaan met de verborgen camerabeelden. Bovendien komen de pesters nooit herkenbaar in beeld.

"Het programma laat zien waar het gepeste kind mee te maken heeft zonder iemand aan de schandpaal te willen nagelen'', zegt een RTL-woordvoerster vrijdagavond in reactie op de commotie die is ontstaan over het programma.

Het programma Project P: Stop Het Pesten is vanaf 28 april te zien op RTL 5.