David Letterman stopt volgend jaar als presentator van The Late Show. De talkshowhost maakte donderdag in zijn programma bekend dat hij met pensioen gaat.

Dat meldt CBS. Letterman stopt "ergens volgend jaar".

De 66-jarige komiek heeft The Late Show With David Letterman bij CBS nu bijna 21 jaar gepresenteerd. Daarvoor deed hij bij NBC 11 jaar lang Late Night With David Letterman. Daarmee is hij de langstzittende talkshowpresentator in de Amerikaanse televisiegeschiedenis.

Het nieuws werd op Twitter bekendgemaakt door muzikant Mike Mills (bekend van de band R.E.M.), die bij de opname van het programma was.

De komiek is het grote voorbeeld van talkshowpresentatoren als Jon Stewart, Jimmy Kimmel en Conan O'Brien. Letterman won tientallen prijzen en werd twee jaar geleden door president Barack Obama geëerd met een prestigieuze Kennedy Center Honor voor zijn bijdrage aan de Amerikaanse cultuur. 

Top 10

''Het was fantastisch, de zender is fantastisch, maar ik ga met pensioen", zei Letterman donderdag in een verklaring. ''Ik wil het publiek en iedereen die heeft meegewerkt aan het programma heel erg bedanken." Als grap voegde de tv-ster nog toe: ''Het vertrek betekent dat ik kan trouwen met Paul", waarmee hij verwees naar zijn vaste bandleider Paul Shaffer.

De koning van de Amerikaanse latenighttelevisie zal niet alleen worden gemist door het publiek. Ook president Barack Obama liet via Twitter weten dat er ''meer dan tien redenen zijn waarom David Letterman zal worden gemist''. De Top 10 is een populair onderdeel van Lettermans show.

Vrouw

David Lettermans echtgenote Regina verzocht de talkshowhost met zijn werk te stoppen. Dat denkt anthans ShowbizSpy. Letterman zou haar al in 2009 hebben beloofd er in 2015 mee te stoppen.

Letterman lag destijds onder vuur vanwege een overspelschandaal. Hij gaf toen toe er seksuele relaties met meerdere vrouwelijke werknemers van zijn Late Show op na te houden. Lettermans toenmalige producer wist daarvan en eiste 2 miljoen dollar in ruil voor geheimhouding, waardoor de presentator zich gedwongen voelde zelf open kaart te spelen.

Om zijn vrouw ervan te overtuigen dat zij en hun zoon Harry op de eerste plaats staan, zou Letterman haar hebben beloofd uiterlijk in 2015 te stoppen met werken. "David had eigenlijk gepland tot zijn 70e te werken, omdat hij gek is op zijn show, maar Regina wilde dat hij een stapje terug deed zodat hij meer tijd thuis kon doorbrengen", zegt een ingewijde "Natuurlijk ontstond er een vertrouwensprobleem nadat David zijn affaires toegaf, dus het was beter voor hem te doen wat Regina wilde om zijn huwelijk niet verder op het spel te zetten."

Hoewel het pensioen dus iets eerder komt dan gepland, heeft Letterman er volgens de ingewijde wel zin in. "David heeft het geld van de show niet nodig en heeft toch de juiste leeftijd voor pensioen bereikt. Hij kijkt ernaar uit meer tijd met zijn gezin door te brengen, te golfen en vaak op vakantie te gaan."

In februari ging zijn grote concurrent Jay Leno al met pensioen. Hij zwaaide na 22 jaar af bij The Tonight Show, waar de voormalige vrienden begin jaren negentig om streden. Leno trok aan het langste eind. Daarop begon Letterman The Late Show.