Tweeëntwintig van de grootse nieuwsorganisaties ter wereld zijn het doelwit van hackers. Waarschijnlijk zitten overheden achter deze aanvallen.

Dat meldt Reuters op basis van onderzoek van Google.

"Normale gebruikers hebben vaak last van cyberaanvallen, maar nieuwsorganisaties zijn oververtegenwoordigd bij dit soort aanvallen," aldus een beveiligingsspecialist van Google. 

Het bedrijf heeft aanwijzingen dat veel van deze aanvallen worden uitgevoerd door hackers die voor of met overheden werken.

Recent werd bekend dat Chinese hackers toegang kregen tot een grote Westerse nieuwsorganisatie via een vragenlijst voor medewerkers. Veel journalisten vulden deze in waardoor er toegang werd verschaft tot hun computer. Welke organisatie het was willen de onderzoekers niet bekend maken. 

Bloggers

Google ziet ook een toenamen in aanvallen tegen bloggers en kleinere mediaorganisaties. Reden voor de vele aanvallen is de gebrekkige kennis en beveiliging op de netwerken.

In het onderzoek wordt niet ingegaan op de vraag hoe Google deze gegevens verzamelt. Waarschijnlijk zijn e-mails van journalisten doorzocht op foutmeldingen en besmette e-mails.

Volgens onderzoek van Twitter gebruikt negen van de vijfentwintig grote nieuwsorganisaties in Amerika e-mail van Google.