De hoofdredacties van RTL Nieuws, NRC Handelsblad en De Telegraaf hebben openlijk stelling genomen in de kwestie over de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen 

Wilders vroeg woensdagavond tijdens een verkiezingsbijeenkomst zijn aanhangers in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen.

''Minder, minder, minder'', scandeerde de zaal. ''Dan gaan we dat regelen'', reageerde de PVV-leider.

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein schrijft donderdag in een open brief aan PVV-leider Geert Wilders dat die ''écht een grens is overgegaan. "Het is je gelukt - zelfs RTL Nieuws worstelt met wat je gisteravond hebt gezegd'', schrijft Klein.

​'Misselijkmakend'

''Misselijkmakend'', noemt de adjunct de uitspraken die Wilders woensdagavond tijdens een verkiezingsbijeenkomst deed over Marokkanen. 

''Vind je het gek dat het historische vergelijkingen regent? Nee, natuurlijk niet - je zocht ze op, je lokte ze weloverwogen uit. Juden raus. Hitler. Goebbels. Herinneringen aan deportatie.''

De hoofdredactie is het erover eens, aldus Klein: ''Het ongeclausuleerde 'minder Marokkanen' deugt niet''. Wat Wilders hierna eventueel te zeggen heeft over RTL Nieuws, daar trekt de nieuwsrubriek zich volgens Klein niets van aan. ''Vandaag gaan we proberen zo evenwichtig mogelijk verslag te doen van het explosieve debat dat je hebt ontketend. Met hoor- en wederhoor.''

Het is voor het eerst in 25 jaar dat de hoofdredactie van RTL Nieuws openlijk stelling heeft genomen in een kwestie.

Smet

NRC Handelsblad noemt het gedrag van Wilders een smet op de verkiezingen. "Met het mobiliseren van een zaal voor 'minder Marokkanen’, roept hij een sfeer op van deportatie: 'Dan gaan we dat regelen.' Andere partijen, maar ook andere PVV'ers, moeten onder ogen zien met wat voor verwerpelijke, haat en verdeeldheid zaaiende praktijken ze zich inlaten."

Bekijk de speech van Wilders: 

Telegraaf

De Telegraaf heeft het hoofdredactioneel commentaar op de site geplaatst, dat morgen te lezen zal zijn in de krant. Er wordt gesteld dat wat Wilders op de verkiezingsavond liet zien, niets te maken met het bedrijven van normale politiek. 

"Het heeft niets te maken met fatsoen en respect. Het was een poging om de eigen achterban te mennen ten koste van een complete groep allochtone Nederlanders. Het zette daarmee alle Marokkanen in ons land buitenspel. Daarmee overschrijdt de PVV-leider niet alleen zijn eigen grenzen, maar is zijn actie ook volledig in strijd met wat hij al jarenlang beoogt en bepleit."

BNR

Ook Sjors Fröhlich, hoofdredacteur BNR Nieuwsradio, heeft gereageerd. "Natuurlijk wil hij verontwaardigde reacties, natuurlijk wil hij een proces", zegt hij over de uitspraken van Wilders. "En Wilders hoopt dat het dit keer wél tot een veroordeling komt."

"Dat wordt een geldboete. Die gaat Geert niet betalen. Nee, dan liever een paar dagen de cel. Zie daar het campagnebeeld van de PVV: De leider van het vrije woord wordt in het gevang gegooid. Het martelaarschap, zoals we dat kennen van extremistische moslims."