De NOS zendt ook de komende drie seizoenen de samenvattingen van de voetbalwedstrijden in de eredivisie uit.

Dat melden de omroep en de Eredivisie Media & Marketing (EMM) woensdag. RTL en SBS hoopten de uitzendrechten ook binnen te halen.

De NOS zendt sinds 2008 de samenvattingen weer uit nadat de beelden lange tijd bij de commerciële zenders beland waren.

De best bekeken uitzending van de samvattingen is elke zondagavond om 19.00 uur op Nederland 1. Ook de live-verslagen op Radio 1 maken deel uit van de overeenkomst.

Champions League

Onlangs haalde de NOS de uitzendrechten van de EK- en WK-kwalificatieduels van Oranje voor de komende vier jaar binnen. De omroep zendt tot en met volgend seizoen ook nog de Champions League uit.

De NOS zal niet meebieden op de uitzendrechten van het kampioenenbal in de jaren daarna. Volgens directeur Jan de Jong is het plafond bereikt. "De komende jaren zullen we alleen maar minder geld aan voetbal gaan uitgeven."

Horizon

De Jong is tevreden met het sluiten van de deal voor de eredivisie. "Het is mooi te merken dat iedereen het een goed idee vindt dat de samenvattingen van de eredivisie bij de NOS blijven. De kijkers, de clubs en de eredivisie."

FOX is sinds medio 2012 eigenaar van de live-rechten van de eredivisie. Destijds was de verwachting ook dat de samenvattingen wellicht naar het open net van de omroep gingen, maar daar wacht de zender nog even mee.

Frank Rutten, directeur van EMM, legt die visie uit. "Dat we nu deze keuze hebben gemaakt onderstreept bovendien eens te meer dat we met onze vrij toegankelijke zender FOX werken met een plan voor de lange termijn, zoals vanaf de start altijd is benadrukt. FOX is pas zeven maanden in de lucht terwijl onze horizon twaalf jaar verder ligt."