De zaak van de Australische journalist Peter Greste van tv-zender Al Jazeera moet zo snel mogelijk worden opgelost. Dat schrijft de Egyptische interim-president Adly Mansour.

President Mansour schreef aan de ouders van de verslaggever, die al bijna drie maanden in een Egyptische cel zit omdat hij ''vals nieuws'' zou hebben verspreid en zodoende de verboden Moslimbroederschap zou hebben geholpen.

Al Jazeera noemde de brief woensdag ''een bemoedigend teken'' en herhaalde dat Greste en de andere journalisten die zijn vastgezet simpelweg hun werk deden.

Ook de Nederlandse journaliste Rena Netjes staat op de lijst van verdachten. Zij wist het land echter op tijd te ontvluchten.

Rechtspraak

President Mansour meldt dat hij ''de onafhankelijkheid van de rechtspraak niet in de weg wil zitten'', maar verzekert de ouders van de gevangen Australiër wel dat hij ''geen mogelijkheid onbenut zal laten om aan een snelle oplossing van de zaak te werken, op een manier die in lijn is met de wet en hereniging van de familie in de nabije toekomst garandeert''.

Hij heeft de brief volgens de nieuwszender niet alleen ondertekend met 'president', maar vermeldt ook zijn positie als opperrechter van het Constitutioneel Hof, het hoogste rechtscollege van Egypte.