De Turks-Nederlandse journaliste Füsun Erdogan blijft vastzitten in de Turkse gevangenis. Haar verzoek tot vrijlating werd dinsdag afgewezen door het hooggerechtshof in Istanbul.

Erdogan werd in november vorig jaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Hoewel Erdogan nooit bij een gewelddadige actie betrokken was, werd ze als leider van de Marxistisch-Leninistische Communistische Partij veroordeeld voor een poging tot het gewelddadig ondermijnen van de constitutionele orde.

De recente vrijlating van verschillende veroordeelden in de Ergenekon-rechtszaak, die op vergelijkbare gronden vastzaten, deed de hoop op vrijlating van Erdogan leven.

Advocaat Ali Sensoy reageerde teleurgesteld op het besluit. ''Het is moreel onjuist. Ergenekon-verdachten als de oud-commandant van de Turkse strijdkrachten Ilker Basbug worden op vergelijkbare gronden wel vrijgelaten, maar Füsun Erdogan niet. Dat is rechteloosheid. Volgende week spannen we een beroep aan bij het Constitutioneel Hof."

De zoon van Füsun Erdogan, Aktas Erdogan, ging vorige week drie dagen in hongerstaking om aandacht te vragen voor de zaak van zijn moeder.

In Den Haag zette hij een zogenoemde 'Tent for Justice' op voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij het Binnenhof.