Als presentatrice van het nieuwe seizoen van Expeditie Poolcirkel moest Lieke van Lexmond zelf een paar keer goed kijken toen ze de deelnemerslijst zag.

"Het zijn niet de bekendste Nederlanders die meedoen", vertelt Van Lexmond tegen NU.nl. Aan het tweede seizoen doen dit keer onder meer judoka Mark Huizinga, actrice Chava voor in 't Holt en acteur Curt Fortin mee. 

"Toch vind ik het wel een toegevoegde waarde dat de deelnemers enige bekendheid hebben. Het publiek ziet een andere kant van ze. Als mensen sommige deelnemers nog niet kennen, dan kunnen ze een band met hen opbouwen. Maar het lijkt me ook leuk als we het de volgende keer met onbekende mensen doen."

Expeditie Poolcirkel speelt zich af in de koudste gebieden van Noorwegen en IJsland. Tien bekende Nederlanders leggen in 24 dagen een route af naar de poolcirkel. De deelnemers zijn Leonie Meijer, Aicha Marghadi, Imanuelle Grives, Esther Schouten, Felix Maginn, Mark Huizinga, Mamoun Elyounoussi en Tim Coronel.

Gedurende de tocht voeren de kandidaten zowel individuele als groepsopdrachten uit. De resultaten van die opdrachten kunnen de positie van de deelnemers versterken of verzwakken. Iedere aflevering verlaat een deelnemer het strijdtoneel.

Overnachten

De deelnemers overnachten in tenten en daar kan het erg gezellig worden. "We hebben een tip gegeven: Er helpt maar een ding tegen de kou in de tent en dat is lichaam tegen lichaam liggen",  zegt Van Lexmond. "Misschien hebben sommigen die raad iets te goed opgevolgd. Ik heb enkele geruchten gehoord, maar ik heb niks gezien. Ik kan helaas niets bevestigen."

De presentatrice heeft niet stilgezeten tijdens de opnames. Zo heeft ze haar hoogtevrees getrotseerd. "Ik heb een paar keer stiekem meegedaan aan een opdracht omdat ik wilde voelen hoe dat voor de deelnemers was. Als zij op pad waren, had ik zin om actief te zijn. Ik wilde ook een stuk van het parcours afleggen. Toch zou ik zelf niet snel deelnemen aan een programma als Expeditie Poolcirkel. Ik houd totaal niet van al die nattigheid en kou. Overnachten deed ik in een warme blokhut in plaats van in een koude tent."

Stemelement

Deelnemer Mark Huizinga kreeg aan het begin van het programma een onplezierige verrassing te verwerken. "Het stemelement is onverwacht ingevoerd," vertelt de Olympisch judokampioen.

"Als ik had geweten dat we moesten stemmen had ik niet meegedaan. Ik ga graag uit van eigen kracht. Nu moest je rekening houden met allerlei andere factoren die je niet goed in de hand hebt. Ik voelde me belazerd."

Huizinga heeft zich wel goed vermaakt tijdens de opnames. "De kijkers kunnen veel strijd verwachten. Er wordt veel gelachen, maar ook gescholden. De spanning loopt soms hoog op en die onderlinge strijd kan niet iedereen goed aan. De sfeer was erg goed, maar stiekem  werden er complotten gesmeed om iemand te dwarsbomen. Het is vooral een tactische strijd."

Afleveringen

Het nieuwe seizoen van Expeditie Poolcirkel heeft elf afleveringen. In de eerste aflevering worden alle deelnemers uitgebreid voorgesteld en vanaf de tweede aflevering begint de strijd echt.

De eerste aflevering van Expeditie Poolcirkel is donderdag 20 maart om 21:30 uur te zien op RTL5. De volgende afleveringen beginnen om 20:30 uur.