Ondanks dat zijn positie bij SBS6 eind vorig jaar in gevaar leek te zijn, denkt Remko van Westerloo dat hij aan het einde van het jaar nog steeds programmadirecteur zal zijn bij de zender.

"Ik heb het mandaat van de aandeelhouders van zowel Sanoma als Talpa en ben daar zeer tevreden over", zegt hij maandagmiddag bij BNR Mediazaken.

De positie van Van Westerloo was eind vorig jaar een punt van discussie voor Sanoma Uitgevers, die samen met John de Mols Talpa SBS6 bezit.

Sanoma zou van hem af willen zodat de Finse uitgever de grip op SBS6 kan vergroten. "Gelukkig is het tij gekeerd, want er is enige blijdschap over de eerste resultaten van het jaar." Daarmee doelt hij vooral op de kijkcijfersuccessen Utopia en Celblok H.

Het mandaat van Sanoma en Talpa loopt in oktober af. Van Westerloo denkt dat hij ook daarna gewoon programmadirecteur is van SBS6. "De verhoudingen op de werkvloer zijn beter dan er gesuggereerd werd in de media. Ik ervaar een gigantische collegialiteit van de RvC's."

Budget

Momenteel heeft de zender een gemiddeld marktaandeel van rond de 22 procent, volgens Van Westerloo een verdienstelijk resultaat. "Wij zijn nu eenmaal, na RTL4 en Nederland 1, de derde zendergroep van Nederland", zegt hij.

"Wij geven minder geld uit. Zo is het verschil in budget erg groot. Creativiteit hoeft niet veel geld te kosten, maar RTL4 en Nederland 1 hebben een aanzienlijk groter budget dan SBS6. Dat is niet iets waar we ons achter schuilen, maar dat moet je wel in het achterhoofd houden als je appels en peren gaat vergelijken."

Eredivisie

SBS6 heeft een bod gedaan op de samenvattingen van de voetbalwedstrijden van de Eredivisie. Volgens Van Westerloo is de kans minder dan 50 procent dat de zender ze gaat krijgen.

Hij snapt niet dat de NOS een bedrag heeft geboden dat twee keer zoveel is als dat van SBS6. "Het is merkwaardig dat er zoveel geboden wordt in deze tijden van bezuinigingen bij de publieke omroep. Er zijn grenzen."

Van Westerloo vindt het hebben van de rechten niet essentieel. "Het zou vooral een goed signaal naar de markt zijn als we het halen. In de fase waarin we ons nu bevinden, zou het fantastisch zijn om voetbal op de zondagavond te hebben."