Marc Klein Essink vindt het mooi dat hij na een lange periode van afwezigheid weer op de televisie te zien is. "En als het niet meer leuk is, doen we het niet meer", zegt hij in een interview met NU.nl.

Klein Essink is bekend van zijn rol als dokter Jan in de serie Medisch Centrum West begin jaren negentig en presenteerde daarnaast programma's als de Staatsloterijshow en Heb ik Dat?

In 2006 had hij even genoeg van televisie en wilde hij doen waar hij zelf zin in had. Zo pakte hij het toneelspelen weer op en ontdekte hij nieuwe hobby's zoals het verbouwen van huizen.

"Het was leuk om mijn collega's en vrienden van vroeger weer op te zoeken en het toneel op te gaan", zegt hij. "Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zo zag ik John de Mol nog regelmatig en die vroeg op een gegeven moment aan mij of ik het toch niet leuk zou vinden weer eens wat te gaan doen op televisie."

Geen ambitie

Sinds 2012 is hij weer te zien bij SBS6. Voor de zender presenteert hij De Lijf Show en sinds kort ook het Bank Giro Loterij Kluizenspel. "Ik doe het niet meer vanuit carrière-ambitie en dat hoeft ook niet meer. We kijken wel hoe lang het leuk blijft. En als dat niet meer het geval is, doen we het niet meer."

De presentator merkt dat de kijker het in ieder geval waardeert dat hij weer te zien is in grote shows. "Het loopt allemaal goed en als dat het geval is, is het leuk om te blijven doen."

Met De Lijf Show en Het Kluizenspel is hij momenteel twee keer in de week te zien bij SBS6. Klein Essink twijfelde of dat wel zo verstandig was om toe te zeggen om meerdere malen per week op televisie te zijn. "Telkens als ze mij bellen, vraag ik me af of het wel goed voor mij is. Maar ik word toch steeds weer overgehaald om het te doen."

Combineren

Presenteren combineert hij tegenwoordig met zijn acteerwerk op het toneel. Vorig jaar deed hij die twee dingen op hetzelfde moment, maar kwam hij tot de conclusie dat het toch niet zo'n goede combinatie was.

"Toen stond ik tot 's avonds laat in het theater en moest ik de volgende morgen alweer in de studio zijn. Daar moet ik wel fris en fruitig staan en dat lukt niet met een paar uur slaap. Voor de komende tijd heb ik mijn agenda leeggemaakt zodat ik me kan concentreren op televisie. Daarna zien we wel weer verder."

Waar Klein Essink ook tijd voor vrijmaakt, is het opknappen van huizen. "Dat doe ik voor de lol en is toevallig ontstaan. Ik houd ervan om ergens een huisje te kopen en dat vervolgens op te knappen met andere mensen. Daarna verhuur of verkoop ik ze dan."

Kluizen

De komende tijd staan de opnames van het Kluizenspel centraal. In de spelshow moet een kandidaat elke vragenronde spelen tegen iemand uit het publiek. Bij winst wordt een van de zeven aanwezige kluizen weggespeeld waar niet het winnende bedrag van een half miljoen euro in zit. Aan het einde van de show moet de kandidaat de winnende kluis zien te raden.  

"De eerste keer is altijd spannend", zegt Klein Essink over het opnemen van een nieuwe spelshow. "Het is even aanvoelen hoe we met het publiek en de kandidaten moeten omgaan en hoe we de spanning er zo goed mogelijk inkrijgen."

Risico

Het Kluizenspel staat geprogrammeerd op de zaterdagavond. Een risico, vindt Klein Essink. "We staan in de drukte tussen iedereen in, zoals Nederland 1 en RTL4. Er wordt natuurlijk wel iets van onze show verwacht."

"We zien wel hoe het gaat lopen", vervolgt hij. "Het enige wat wij kunnen doen is een zo'n spannend mogelijk programma maken. Een spelshow waar mensen naar kijken die dat helemaal niet van plan waren en toevallig langszapten."

Het Bank Giro Loterij Kluizenspel is elke zaterdagavond vanaf 21.55 uur te zien bij SBS6