Powned zou zich willen aansluiten bij de VPRO, maar die omroep heeft dat verzoek geweigerd.

Dat zegt Lennart van der Meulen, directeur van VPRO, woensdag tegen NRC Handelsblad. Dominique Weesie, voorzitter van Powned, ontkent dit echter.

Powned mag net als WNL van de politiek tot 2020 zelfstandig blijven. Zowel WNL als Powned waren nog maar net begonnen toen het kabinet besloot om het publieke bestel om te gooien tot maximaal acht omroepen.

Powned mag blijven bestaan als het benodigde aantal van 150.000 leden gehaald is. De omroep moet zich wel aansluiten bij een bestaande omroep.

Volgens Van der Meulen is door Powned aangeklopt bij de VPRO, maar is dat tevergeefs gebleken. "Op basis van de programma's is samenwerking 'by far' niet vanzelfsprekend",  zegt hij als reactie.

Alle omroepen

Weesie laat in de krant weten dat hij dat niet zo specifiek heeft gehoord. "We praten op dit moment met alle omroepen, verder is daar nog geen zinnig woord over te zeggen."

Ook zegt hij dat ze de benodigde aantal leden hebben, maar niet per se naar een fusiepartner aan het zoeken zijn. "We zoeken een omroep waarmee we het kopieerapparaat en de loonadministratie kunnen delen."

Omroep Max

Omroep WNL heeft net als Powned de status van aspirant-omroep. De omroep die voortkwam uit de Telegraaf zou zich aansluiten bij Omroep Max. "We willen een lichte samenwerking aan de achterkant", zegt WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes in de krant. 

"We gaan niet fuseren", benadrukt Jan Slagter, directeur van omroep MAX woensdagmiddag. "Daarvoor staan we te ver van elkaar af." De samenwerking gaat alleen over 'backofficezaken' zoals personeelsadministratie.

Of de twee omroepen daarvoor een pand gaan delen is nog niet duidelijk. "Ik heb geen ruimte op het Mediapark, maar het lijkt me wel praktisch als we bij elkaar in de buurt zitten."