Alberto Stegeman loopt in zijn misdaadprogramma's veel foute types tegen het lijf. "Je kunt niet helemaal uitsluiten dat je een verkeerd persoon tegenkomt", zegt hij tegen NU.nl.

Stegeman is vooral bekend van Undercover Nederland, maar maakt voor SBS ook de programma's Red mijn Vakantie en Onopgeloste Zaken.

Daar komt binnenkort ook Gestalkt bij. In dat programma helpt hij mensen die lastig gevallen worden door een stalker. Stegeman gaat de confrontatie aan met die personen.

Het is voor de programmamaker geen probleem dat hij met zijn uitzendingen steeds meer potentiële vijanden kan gaan maken. "Ik kies graag zware en heftige onderwerpen voor mijn programma's", legt hij uit.

"Het risico is dat je met mensen te maken hebt die niet altijd grote lieverdjes zijn. Maar dat betekent wel dat je als programmamaker echt iets kunt betekenen."

Voorbereiding

Stegeman is niet bang dat die zware onderwerpen hem persoonlijk een keer te veel worden. Dat ligt volgens hem vooral aan een goede voorbereiding bij elk nieuw item. "Je moet goed weten waar je je mee bezighoudt. Wij denken overal over na."

Hij kan niet uitsluiten dat hij ooit eens de verkeerde persoon zal tegenkomen, maar daar staat hij niet bij stil. "We doen ons werk zeer serieus en proberen het zo professioneel mogelijk te doen om gevaren uit te sluiten."

Bedreigd

In zijn nieuwe programma Gestalkt treft Stegeman uiteenlopende personen aan. "We hebben een buurman die niets anders doet dan achter het hek staan, waardoor de buurvrouw zich geïntimideerd en bedreigd voelt. Maar er is ook iemand die steeds bestellingen stuurt naar een vrouw op haar naam. Uiteindelijk wordt zelfs haar auto bekrast en besmeurd met verf."

"Het voordeel van het programma is dat je bewijs kunt ophalen met de camera. Een stalker voelt zich in zijn spel vaak machtig. Maar ze willen niet op televisie met hun slechte eigenschappen. Dus dat schrikt wel af."

Ex-geliefden

Stegeman merkte dat het voor Gestalkt lastiger is om kandidaten te vinden dan voor zijn andere programma's. "Ik denk dat het komt doordat de daders vaak ex-geliefden zijn. Dan is het moeilijker voor een slachtoffer om daarmee op de televisie te komen."

"De mensen die bij ons komen, hebben dan ook de ergste verhalen", vervolgt hij. "We hebben vrouwen gesproken die het huis niet meer uit durfden en elk moment denken dat ze vermoord kunnen worden. Dat is echt heel heftig. Ze denken dat tv daarbij kan helpen, omdat zo'n camera een extra middel is dat nog niet is ingezet."

Gestalkt is vanaf 2 maart elke zondag vanaf 20.30 uur te zien op SBS6