Nicolette Kluijver heeft zich tegenover haar oud-collega's schuldig gevoeld over haar overstap van BNN naar RTL5. "Om weg te gaan in zo'n roerige periode bij de publieke omroep vond ik wel heel lastig", zegt ze tegen NU.nl.

Kluijver is sinds 1 januari 2014 in dienst bij haar nieuwe werkgever. "Na tien jaar bij BNN was ik daar gewoon klaar. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging",  legt ze uit.

Op die datum werd ook de fusie tussen BNN en Vara officieel. Het is een gevolg van de bezuinigingen bij de publieke omroep.

"Er is een hoop onrust binnen de publieke omroep", erkent de 29-jarige presentatrice. "Ik vind de fusie met de Vara een heel verstandig plan. Maar het was voor mij gewoon tijd om weg te gaan."

Ze vond het wel lastig dat de overstap viel in de periode van de fusie. "Het is toch een vast clubje dat je achterlaat terwijl er allemaal nieuwe maatregelen bij hen worden doorgevoerd. Daar voelde ik me wel een beetje schuldig over. Maar het is gegaan zoals het is gegaan."

Steun

Desondanks heeft Kluijver geen negatieve dingen gehoord van haar oude BNN-collega's. "Ik kreeg van hen volledige steun. En dat maakt het nog lastiger als je de verkering uitmaakt."

De presentatrice was in de eerste instantie ook huiverig om bij RTL5 in "het hol van commerciële leeuwen" te gaan werken. "Daar zouden mensen onaardig zijn, maar niets is minder waar. Het voelt als een warm bad bij RTL en ik merk nog geen verschil met BNN."

Naakt

Voor RTL5 gaat ze Expeditie Robinson presenteren, maar haar eerste programma zal het datingprogramma Adam zkt Eva zijn. Daarbij gaan vrijgezellen naakt met elkaar daten op een onbewoond eiland. "Ik wilde Adam zkt Eva graag presenteren, omdat het een nieuw en spraakmakend programma is."

Volgens de presentatrice is het programma echt een liefdesexperiment. "Het is heel verschillend wat mensen ondergaan als ze voor het eerst met elkaar zonder kleren op date gaan. De gesprekken gaan dieper en het gaat meteen over schaamte en het avontuur met elkaar delen."

"Een meisje maakte meteen al een opmerking over het geslachtsdeel van een jongen", vervolgt Kluijver. "Het verschilt heel erg per persoon hoe ze met de situatie omgaan. Zo probeerden kandidaten de eerste 24 uur krampachtig elkaar in de ogen te kijken."

Gewend

Het programma past volgens Kluijver goed bij haar. "Ik ben het gewend om programma's te maken in dit genre", zegt ze. Bij BNN deed ze jarenlang de presentatie van Spuiten & Slikken. Daarnaast heeft ze in de Playboy gestaan voor een naaktreportage en spreekt ze in haar boek Let's talk About over haar eigen sekservaring.

Ze is daarom naar eigen zeggen niet te preuts voor een programma als Adam zkt Eva, maar ze weet niet of ze dit soort dingen haar hele leven wil blijven doen. "Ik hoop niet dat dit imago altijd aan mij zal blijven kleven. Ik vind het prima om ook dat onderdeel te kunnen en dat ik het mag uitstralen. Maar het is ook leuk om andere kwaliteiten te laten zien."

Adam zkt Eva is vanaf dinsdag 4 maart elke week te zien om 20.30 uur bij RTL5