Talentenjacht X Factor krijgt in de Verenigde Staten geen vierde seizoen. Zender Fox heeft de stekker uit de show getrokken.

Dat meldt het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter.

Mogelijk wordt de talentenjacht vervangen door een Amerikaanse variant van Utopia.

De kijkcijfers van de laatste twee X Factor-seizoenen vielen tegen. Voor het derde seizoen bleven gemiddeld zeven miljoen Amerikanen thuis. X Factor heeft in de Verenigde Staten veel concurrentie van American Idol en The Voice.

In januari maakte Fox al duidelijk dat X Factor in de gevarenzone zat. "De show heeft niet gepresteerd wat we ervan hadden verwacht", zei topman Kevin Reilly. "Als het programma terugkeert, is dat niet in het huidige format."

Het gat dat X Factor USA achterlaat in de programmering van Fox wordt waarschijnlijk opgevuld door een realityprogramma. De Amerikaanse zender heeft zijn ogen laten vallen op Utopia, de nieuwe realityshow van John de Mol die in januari van start ging op SBS6.

Simon Cowell

Dat de Amerikaanse versie van X Factor stopt, betekent niet dat bedenker Simon Cowell voortaan zonder de talentenjacht door het leven moet. Vorige maand werd bekend dat Cowell terugkeert naar Groot-Brittannië, waar hij weer in de jury gaat zitten. "Er is geen X Factor USA zonder Simon Cowell", stelt Reilly. "Maar we hebben begrip voor en steunen zijn besluit om zich op de internationale formats en veranderingen in zijn privéleven te richten."

Cowell verwacht binnenkort zijn eerste kind met vriendin Lauren Silverman. "Ik heb om verschillende redenen besloten terug te keren naar Groot-Brittannië", verklaarde Cowell. "Ik heb een fantastische tijd gehad in Amerika, bij zowel X Factor als American Idol. Ik wil Fox bedanken dat ze een geweldige partner waren en ik bedank iedereen die mijn shows heeft gesteund. Amerika, we zien elkaar snel weer."