Jan Smit is de nieuwe presentator van het Junior Songfestival. Vanaf dit najaar gaat de Volendammer voor AVROTROS op zoek naar jong muzikaal talent, maakte de omroep donderdag bekend.

Jan Smit is enthousiast over zijn nieuwe klus: "Ik vind het ontzettend leuk dat ik voor dit programma ben gevraagd. Hierin worden mijn twee passies gecombineerd: muziek maken én presenteren.''

Smit is al een paar jaar betrokken als presentator bij het 'senior' Songfestival. Des te leuker om nu ook betrokken te zijn bij de juniorversie, vindt Smit.

Het Junior Songfestival gaat het twaalfde seizoen in. Kinderen tussen de 10 en 15 jaar schrijven zich in met een zelfgeschreven nummer en nemen het tegen elkaar op tijdens de halve finales en finale in september. De winnaar vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale op Malta op 15 november.

Eigen cd

Smit presenteert vanaf augustus de programma's waarin de deelnemers vanaf de audities tot de finales worden gevolgd. De kandidaten krijgen onder andere workshops van diverse artiesten, maken een eigen cd en nemen een eigen videoclip op. Daarnaast presenteert Smit de liveshows op 13, 20 en 27 september op Zapp/Nederland 3.

Honderden jonge zangers en zangeressen tussen de 10 en 15 jaar hebben zich al opgegeven. Belangstellenden kunnen meedoen als solist of met een groepje van maximaal vijf personen. De inschrijving loopt nog tot 1 maart.

Kinderstem

Het Junior Songfestival werkt wederom samen met Cordaid Kinderstem. De bel- en sms-opbrengsten van het stemmen gaan naar dit goede doel, dat kwetsbare kinderen in ontwikkelingslanden helpt met een veilige thuisbasis en goed onderwijs.