De Nederlandse correspondente Rena Netjes is Egypte ontvlucht, omdat ze door de Egyptische autoriteiten is aangeklaagd voor "laster tegen de staat". Rond het middaguur kwam ze in Nederland aan. 

Netjes is correspondent voor BNR Nieuwsradio en Het Parool en ook producer voor de NOS.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dinsdag dat de Egyptische autoriteiten vorige week woensdag een aanklacht uitvaardigden tegen een Nederlandse journalist, op verdenking van laster tegen de staat.

Ze zou door de autoriteiten worden gerekend "tot een groep van zo'n twintig journalisten die met de Moslimbroederschap zou samenwerken", aldus Buitenlandse Zaken.

Geholpen

Het ministerie heeft Netjes geholpen met het verlaten van het land, en had daarvoor intensief contact met de Egyptische autoriteiten. Ze kan zich nu vanuit Nederland verdedigen.

Donderdag ontvangt minister Frans Timmermans zijn Egyptische ambtgenoot Nabil Fahmy. Daarbij zal Timmermans volgens zijn woordvoerder "bespreken hoe Nederland het democratische transitieproces in Egypte kan ondersteunen en hoe mensenrechten zoals persvrijheid kunnen worden verankerd in het Egyptische staatsbestel".

Al Jazeera

Het Egyptische Openbaar Ministerie (OM) maakte vorige week bekend dat het gaat om vier buitenlandse journalisten die werken voor nieuwszender Al Jazeera.

Ook zestien Egyptenaren worden in die zaak vervolgd, maar het OM noemde toen geen namen van de buitenlanders. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vroeg daarop om opheldering bij de ambassade van Egypte.

Gesprek

Netjes liet via de NOS weten dat ze nooit heeft gewerkt voor Al Jazeera. Ze zou alleen een informatief gesprek hebben gehad met één van de medewerkers, die specialist is op het gebied van radicale groepen in de Sinaïwoestijn.

Tegen BNR zei de correspondente dinsdagochtend vroeg: "Ook mensen die bij de journalist op bezoek zijn geweest, zijn opeens terrorist. Zo zit het in elkaar, maar het is wel enorm schrikken dat je opeens allerlei valse beschuldigingen aan je broek krijgt dat je terrorist bent, waardoor je jarenlang opgesloten kunt worden in een beruchte gevangenis."

Diplomaten

Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn dook Netjes onder bij Nederlandse diplomaten die hielpen in de bemiddeling. Vervolgens kon ze via Dubai "in allerijl" naar Nederland afreizen. 

Van Hoorn sprak met Netjes toen ze Egypte veilig had verlaten en in Dubai was geland. De ambassade heeft "flink haar best gedaan" om de journaliste uit het land te krijgen, stelde Van Hoorn. 

Een jaar geleden zat Netjes ook al vast in een Egyptische cel. "Toen verdachten de autoriteiten haar van spionage", aldus een woordvoerder van BNR.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte