Na tien jaar Boer zoekt vrouw is Yvon Jaspers nog lang niet uitgekeken op het programma. "Het blijft een wonder dat een televisieprogramma het leven van zo veel mensen zo positief verandert."

Zondag is de ontknoping van Boer zoekt Vrouw Internationaal. In het AD van zaterdag blikt de presentatrice terug op al die mooie jaren. Een voorkeur voor een stel durft ze echter niet uit te spreken. "Er is zo vreselijk veel moois gebeurd. Ik zou de andere boeren tekortdoen als ik er één fragment uit zou kiezen.

Maar er zijn stellen die ik nooit vergeet. Hoe gelukkig Jos en Dycke zijn, dat Agnes inmiddels getrouwd is, dat Martin met zijn vier kinderen als een blok viel voor Wilma, die ook haar partner verloren is en in haar eentje vier kinderen grootbracht."

"Maar wat denk je van de tweelingbroers, die inmiddels niet alleen aan de vrouw zijn, maar een van hen is ook al vader geworden. En ook dit seizoen. De liefde in Denemarken is zo ontroerend. En hoe prachtig is de ontwikkeling bij Wim in Tanzania?"

Voorspellen

Na tien jaar wordt Jaspers ook steeds beter in het vooraf voorspellen wie uiteindelijk voor wie kiest. "De kunst is om los te laten wie je zelf leuk of lief of aardig vindt en echt te kijken naar wat een goede match is. Dat geldt overigens ook voor de boeren.

Zij moeten de verleiding weerstaan om de knapste en meest sexy dames te kiezen. Ze willen uiteindelijk toch gewoon een vrouw aan hun zijde hebben die kan aarden op de boerderij. Die een leven op het platteland leuk vindt, die niet bang is voor vieze handen, die ertegen kan dat het bedrijf vaak alles bepaalt."

Een nieuw seizoen Boer zoekt vrouw staat ook alweer in de planning. "We gaan weer een serie maken in de Hollandse klei. Ik heb zin om deze zomer af te reizen naar Limburg, Zeeland en Groningen. Ook heel mooi en je krijgt er geen jetlag van." Of het programma het nog eens tien jaar volhoudt? "Dat hoop ik. Als er over tien jaar nog net zo’n diverse, mooie publieke omroep is, hoop ik dat wij erbij zijn."