BNN-presentator Patrick Lodiers vindt bekende Nederlanders die tijdens de Nationale IQ Test - live op televisie - hun IQ bloot durven te geven 'dapper'. Dat zegt hij tegen NU.nl.

"De redactie belt heel Nederland af op zoek naar bekende Nederlanders die mee willen doen. Het zijn er steeds maar een paar die dat ook daadwerkelijk durven. Zelf zal ik niet meedoen, dat wil ik ook niet."

De Nationale IQ Test is een jaarlijks programma op televisie waarbij kijkers via een serie meerkeuzevragen hun intelligentie-niveau kunnen testen en vergelijken met de rest van Nederland.

In de studio wordt de test gemaakt door bekende Nederlanders. Dit jaar doen onder andere Willibrord Frequin, Thijs Willekes, Kelly van der Veer en Prem Radhakishun mee. Allemaal deden zij al eens eerder mee. "Ze zijn gebrand op 'sweet revenge', wat bovendien het thema dit jaar is", aldus Lodiers.

Zeker Van der Veer kan nog veel verbeteren. In 2007 kwam zij uit op een IQ-score van 77. Een score van 100 wordt als gemiddeld gezien in Nederland.

Invloed

Het overtreffen van een eerdere score brengt volgens Lodiers misschien wel meer met zich mee dan alleen een hoge uitkomst willen halen. "Hoe gaat het mechanisme in je hoofd hiermee om? Heeft het misschien een extra positieve invloed op de concentratie? Dat vragen we aan neuropsycholoog Margriet Sitskoorn die dit jaar weer aanwezig is."

Niet alleen bekende Nederlanders doen mee aan het programma. Elk jaar worden er ook 'groepen uit de samenleving' uitgenodigd. Dit jaar zijn onder andere de nagelstylisten, de studenten en de vuilnismannen teruggehaald. Vooral met die laatste groep is Lodiers erg blij. "Zij brengen altijd een hoop sfeer met zich mee."

Televisie

"De Nationale IQ Test is gewoon een goede indicatie om je intelligentie mee te meten, dat heeft Sitskoorn ook gezegd", legt Lodiers uit.

"Daarbij is het programma ook een echt moment geworden in Nederland. We zenden het elk jaar live uit op televisie en steeds wordt het weer goed bekeken. Het is een soort instituut geworden, net zoals het Groot Dictee der Nederlandse Taal", zegt Lodiers.

"Mensen doen ook massaal mee aan de test. Via het internet, maar ook pen en papier blijven populair. De volgende dag is de IQ Test het gesprek bij het koffiezetapparaat. Wie had welke vragen goed? Welke categorie was lastig? Mensen willen dat weten van elkaar."

Fusie

Vanwege bezuinigingen in het publieke bestel is BNN gefuseerd met de Vara. Begin januari verscheen een bericht in de Nieuwe Revu dat de medewerkers van beide omroepen de fusie niet zouden zien zitten.

Lodiers is oud-voorzitter van BNN (2007-2013), en merkt vooralsnog vrij weinig van de mogelijke negatieve uitlatingen over de fusie. "Er gebeurt nou eenmaal wat als je gaat fuseren. Als je niet van verandering houdt, moet je niet in het medialandschap werken."

De Nationale IQ Test wordt 29 januari om 20.30 live uitgezonden op Nederland 1.