Bijna vier op de tien Nederlanders kijken meerdere afleveringen van een serie achter elkaar. Deze zogenoemde bingewatchers kijken gemiddeld zo'n drie uur.

Ruim de helft (53,9 procent) doet dit alleen. Dat meldt RTL Nieuws zondag op basis van een enquête van DVJ Insights.

Op deze manier kan een heel seizoen in één of een paar dagen worden afgewerkt. Series worden gemaakt met het oog op bingewatching, zegt film- en televisiewetenschapper  Dan Hassler-Forest tegen RTL Nieuws. "Deze series worden opgezet als één geheel. Er wordt opgebouwd naar de volgende aflevering, in plaats van afleveringen waarin een afgerond verhaal wordt verteld."

De makers richten zich ook op een ander publiek, zegt Hassler-Forest. "Namelijk op mensen die niet van tv-kijken houden. Mensen die niet op een vast moment voor de buis willen zitten, maar die zelf in de hand willen hebben wanneer ze kijken. En hoelang ze dan kijken."

De trend nam een hoge vlucht na de introductie van dvd-boxen, maar groeit verder door het downloaden van series en diensten met video on demand, zoals Netflix en Videoland. "Elk van die manieren geeft de kijker de controle", aldus Hassler-Forest.