Lucille Werner vindt het tijdens de opnames van Lingo leuk om gewoon door te gaan als er dingen misgaan. "Ik denk dat men acht jaar geleden bij het woord 'cumshot' gestopt zou zijn met draaien", zegt ze tegen NU.nl.

Het programma, waarin twee teams van kandidaten woorden moeten raden, beleeft dit jaar zijn 25-jarige jubileum. Werner presenteert Lingo sinds 2005.

Ze denkt dat haar voorgangers niet zo snel door zouden blijven gaan als de opnames iets anders verliepen dan de bedoeling was.

"Pakt iemand drie ballen in plaats van twee, dan laat ik het lekker gebeuren. Dat is ook Lingo. Dat soort dingen blijven sinds mijn komst in de uitzending. Alles wat in Lingo gebeurt, moeten we zichtbaar maken."

"Ik ben van mening dat als een woord als 'cumshot' geroepen wordt, dat het wel uitgezonden moet worden. Dat wordt gewoon gespeld en de jongen die dat zei had ook echt geen idee. Dat moet gewoon kunnen."

Bekijk de 'cumshot'-scene:

Snelheid

Het spelletjesprogramma Lingo begon in 1989 bij de Vara en wordt sinds 2000 uitgezonden door de Tros. Vanaf dit jaar wordt het gemaakt door de fusieomroep Avrotros. Dat Lingo al 25 jaar lang op de televisie is, komt volgens Werner doordat het programma met de tijd is meegegaan.

"Vooral de snelheid in Lingo is enorm toegenomen", zegt ze. "Dat heeft ook met televisie in zijn algemeenheid te maken. Vroeger ging het gewoon langzamer dan nu."

Het jubileum van Lingo wordt gevierd door deelnemers uit de afgelopen 25 jaar met elkaar te laten strijden. "Het is zeker voor mensen die het spel langer dan tien jaar geleden hebben gespeeld lastig. De snelheid van Lingo is enorm toegenomen en ook de bedenktijd is korter dan vroeger."

Bot

Lingo is door de jaren heen door vier personen gepresenteerd: Robert ten Brink, Francois Boulangé en Nance Coolen. Werner kan zich goed vinden in de stelling dat het voor het succes voor Lingo niet uitmaakt wie het presenteert. "De kracht zit 'm echt in het spelletje", zegt ze. "Maar iedere presentator heeft wel een eigen manier van invulling."

Zo erkent Werner dat ze af en toe wel eens bot uit de hoek kan komen. "Dat gebeurt ook een beetje als je meespeelt met de kandidaten. Dan denk ik soms: Kom aan, dat zie je toch wel? Als bijvoorbeeld een studententeam meedoet en ze al helemaal uit hun dak gaan omdat ze achter de desk staan én ze hebben de studentenvereniging mee, dan mag je best een beetje steken."

Cult

"Dat verwachten ze ergens ook wel een beetje van me", vervolgt de presentatrice. "Ze weten dat ik scherp uit de hoek kan komen. Ik zeg niet dat ze erom vragen, maar bij zo'n team kan ik dat doen. Een team van bijvoorbeeld vijftig plus dat Lingo wiskundig benadert, behandel ik weer anders."

Werner vervolgt door te zeggen dat Lingo echte cult is. "Bij studenten heeft het een cultwaarde. Ze vinden het humor om aanwezig te zijn. Dan komen ze in groene pakken, met blauwe ballen en lettertjes gelakt op hun nagels en taarten met Lingo erop. Als ze zo in de studio zitten, dan kan er natuurlijk heel veel."

Verhuizen

De afgelopen jaren is Lingo uitgezonden op Nederland 1, maar dit jaar verhuist het programma naar Nederland 2. Ook wordt het een half uur vroeger uitgezonden, namelijk 18.25 uur. Dat heeft niet tot heftige reacties onder de kijkers geleid, zegt Werner.

"Het is een tijdslot waar bij de NPO vaker een spelletjesshow heeft gezeten. Maar ik houd mijn hart wel een beetje vast. De kijker zal je niet onmiddellijk weten te vinden. Het wordt weer even landje veroveren om mensen erop te attenderen dat we nu op Nederland 2 zitten."

Lingo is vanaf maandag 6 januari maandag tot en met donderdag te zien op Nederland 2 om 18.25 uur