John de Mol maakt zich geen zorgen dat zijn nieuwe realityserie Utopia flopt. "Als Utopia mislukt, is dat geen blamage."

Dat zou betekenen dat je iets doms hebt gedaan", zegt de mediamagnaat vrijdag in het AD. "Geen enkel probleem als het niet lukt. Leg mijn kop maar op een blok en hak hem eraf. Veel plezier" 

De Mol richt zich meer op het marktaandeel dan op de kijkcijfers. "Media moeten eens ophouden alleen naar de kijkcijfers te kijken", legt de 58-jarige programmamaker uit.

"Bij commerciële televisie draait het om de marktaandelen in de leeftijdsgroep 20-49. Utopia moet minsten 10 procent marktaandeel halen, anders is het volledig mislukt." 

Drie maanden

De Mol geeft het programma, waarin vijftien mensen een volledig nieuwe samenleving moeten opbouwen, in ieder geval drie maanden de kans. "Als het begint met 1,5 miljoen kijkers en daarvan blijven er achthonderdduizend over, dan ben ik heel tevreden." 

De programmaker ontkracht dat als Utopia, dat vanaf maandag op SBS6 wordt uitgezonden, mislukt het klaar is met SBS. "Dit is een van de vele pogingen van SBS om stapje voor stapje beter te worden in de vooravond", legt hij uit.

Voor De Mol is het een geslaagd programma als het 'prachtige televisie oplevert'. "Op een gedeelde eerste plaats staat natuurlijk de waardering van het publiek."