Teun Gautier treedt per direct terug als directeur van uitgeverij De Groene Amsterdammer. Volgens de uitgever is er sprake van een 'fundamenteel verschil van inzicht tussen hem en het bestuur en de redactie van De Groene'. 

Dat laat het blad weten in een verklaring.

Reden voor de breuk is een kortdurende lening die Gautier (45) in het voorjaar van 2012 verstrekte aan een initiatief dat moest leiden tot de publicatie van een boek geschreven door Edwin de Roy van Zuydewijn.

Gautier leende 17.000 euro aan het initiatief en dat bedrag werd binnen zeer korte termijn terugbetaald. Maar de uitgever informeerde zijn redactie en het bestuur van De Groene pas vorige week over de lening. 

Omdat De Roy van Zuydewijn onderwerp is van journalistiek en politiek debat, zo schrijft De Groene in een persbericht, zou het handelen van Gautier in verband gebracht kunnen worden met de redactionele afweging van De Groene. 'De redactionele onafhankelijkheid en de integriteit van het blad zijn daarmee in het geding en dat is voor bestuur en redactie niet acceptabel.'

Goed overleg

Gautier en De Groene Amsterdammer gaan wel 'in goed overleg' uit elkaar. De oplage van het weekblad groeide de afgelopen jaren gestaag en het blad staat er financieel goed voor.

Alle betrokkenen betreuren het dat ze afscheid moeten nemen van een 'gewaardeerde directeur'. Er is nog geen opvolger in beeld. Gautier was sinds mei 2009 directeur van het blad. 

Onderzoek


De Roy van Zuydewijn kwam onlangs weer in het nieuws toen bleek dat prins Bernhard had aangedrongen op een onderzoek naar hem door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging.

D66 drong vervolgens aan op een onderzoek, maar premier Mark Rutte (VVD) liet weten daar geen behoefte aan te hebben. Wat hem betreft liggen alle feiten op tafel en kan het dossier worden gesloten.