Het is voor dj's in het Glazen Huis niet lastig om plezier te maken en tegelijkertijd aandacht te vragen voor een serieus onderwerp. "Ik denk dat het juist de kracht is van Serious Request", zegt Giel Beelen tegen NU.nl.

"Het is een evenement dat zo goed werkt, dat mensen zeggen: daar wil ik aan bijdragen!"

Beelen zit samen met radio 3FM-collega's Coen Swijnenberg en Paul Rabbering in het Glazen Huis in Leeuwarden om geld in te zamelen voor het tegengaan van kindersterfte in Afrika door diarree. 

Net zoals de vorige negen jaren wordt er actie gevoerd voor een ramp die bij de meeste mensen niet bekend is. Dat gaat samen met zes dagen lang achtereenvolgens radiomaken. 

Bekijk ons videoverslag in het Glazen Huis: 

Recente natuurramp

Beelen legt uit dat het niet zou werken als het om een recente natuurramp zou gaan. "Dan is het lastiger om met entertainment een actie te brengen terwijl de pijn nog vers is." 

"In dit geval, hoe vreselijk het ook is, we zijn ons ervan bewust dat er op deze planeet al jarenlang stille rampen zijn. En wij lichten er eentje uit. En ja, wij zijn goed in het maken van radio en het entertainen van mensen. Dat is wat wij doen."

Belangstelling

Volgens Rabbering, die voor de tweede keer in het Glazen Huis zit, zou Serious Request lang niet zo succesvol zijn zonder de extra belangstelling die het Glazen Huis met zich meebrengt.

"Dat de actie vol in de belangstelling staat, maakt dat het steeds weer zo succesvol is. Het zorgt ervoor dat mensen meer geld ophalen. Ze krijgen een soort bevestiging van hun eigen actie."

Blij zijn

Hij vervolgt: "Het gevoel dat je krijgt als je zelf iets inzamelt, is leuk omdat je er echt iets mee kan doen. Dat maakt het deels een spektakel waardoor mensen hier staan te springen en blij te zijn. Maar dat mag ook, want je doet iets goeds voor een ander en daar mag je je best goed over voelen."

Beelen denkt dat het inzamelen van geld ook best zonder het Glazen Huis zou kunnen, tijdens het reguliere uitzendschema van Radio 3FM. "Maar waarom zouden we? Dit werkt top!"

Record

Zondagavond staat de tussenstand van de inzameling boven de vier miljoen euro. De dj's blijven echter realistisch en gaan er nog steeds niet van uit dat het recordbedrag van ruim 12,2 miljoen euro van vorig jaar gehaald gaat worden.

"Het lijkt haast normaal dat men verwacht dat we dit jaar weer meer geld gaan ophalen", zegt Swijnenberg. "Maar dat is het niet. We gaan hier echt met de zenuwen in ons lijf in, want er gaat een jaar komen dat we dat bedrag niet halen."

"Misschien staan we dinsdag op het podium en is het niet meer dan vorig jaar. Nou, dan zijn we niet geslaagd in die missie. Maar dan hebben we wel heel veel geld opgehaald en heel veel kinderen kunnen helpen."

Reportage: NU.nl reisde naar Burundi l Interview: Eric Corton blijft geloven in kracht SR