Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering hebben woensdagavond het Glazen Huis betreden voor de Radio 3FM-actie Serious Request.

Om 20.43 uur werden de dj's opgesloten door turner Epke Zonderland. Het Glazen huis staat dit jaar op het Wilhelminaplein in Leeuwarden.

Eerder op de avond hebben de drie dj's voor het laatst kunnen eten tijdens een uitgebreid diner. "Van de zenuwen krijg ik bijna geen hap door mijn keel. Maar ik wil wel echt wat binnenkrijgen nu het nog kan", zei Beelen.

De dj's mogen niet meer eten tot en met dinsdag 24 december. Het is alleen toegestaan fruit- en groentesappen te drinken. Beelen, Swijnenberg en Rabbering voeren op deze manier zes dagen lang actie tegen kindersterfte als gevolg van diarree. Luisteraars kunnen nummers aanvragen in ruil voor een financiële bijdrage voor de 'stille ramp'.

De komende dagen logeren er allerlei bekende Nederlanders bij de dj's, onder wie presentatrice Geraldine Kemper en de zangeressen Jacqueline Govaert en Laura Jansen. Ook zijn er allerlei live-optredens van bijvoorbeeld Agnes Obel, Kraantje Pappie en Kensington.

Het is dit jaar de tiende editie van Serieus Request. Voor Beelen is het de achtste keer dat hij in het Glazen Huis gaat verblijven, voor Swijnenberg de vierde en voor Rabbering de tweede.

Bekijk de beelden:

Recordbedrag 

Vorig jaar stond het Glazen Huis in Enschede en werd een recordbedrag van ruim 12,2 miljoen euro opgehaald voor het terugdringen van babysterfte.

Beelen zei tegenover NU.nl niet te verwachten het recordbedrag dat vorig jaar werd opgehaald nog overtroffen wordt. "Ik heb dat al eerder geroepen maar meen het oprecht, de crisis heeft bij alles en iedereen toegeslagen en zeker bij bedrijven."

Lees ook: Reportage Burundi | Ambassadeur Burundi blij met actie

Bekijk de lezersfoto's op NUfoto