Premier Mark Rutte mag zich de mediapoliticus van 2013 noemen. Dat betekent dat hij de meeste aandacht kreeg in dagbladen en in tv-programma's.

De Nederlandse Nieuwsmonitor zocht dat uit en heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Rutte kreeg die titel ook de afgelopen twee jaar al. Op 2 staat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), gevolgd door PvdA-leider Diederik Samsom en PVV-voorman Geert Wilders.

De onderzoekers bekeken hoe vaak een politicus voorkwam in dagbladen en op tv, gewogen naar de oplage- en kijkcijfers. Rutte was vaak in de media, door onder meer de moeizame relatie tussen kabinet en oppositie, maar ook zijn betrokkenheid bij officiële gelegenheden van het koningshuis.

50Plus

Henk Krol, oud-voorman van 50Plus, was vorig jaar nog niet op de lijst te vinden, maar prijkt nu op plek 23. Krol dankt dat vooral aan de onthullingen dit jaar rond pensioengedoe toen hij hoofdredacteur van de Gaykrant was. Emile Roemer (SP) zakte van plek 4 naar 24.

Van de onderzochte landelijke dagbladen is het Financieele Dagblad de enige krant waar niet Mark Rutte bovenaan staat in de hoeveelheid aandacht, maar Jeroen Dijsselbloem.

Geert Wilders werd deze week gekozen tot politicus van het jaar (door het EenVandaag Opiniepanel), maar die staat dan weer niet in de top 3 van dit onderzoek.