De NOS gaat alle kwalificatieduels van het Nederlands elftal weer uitzenden. De zender heeft de rechten voor de duels voor het EK voetbal van 2016 en het WK voetbal van 2018 weten te bemachtigen.

Dat maakt de zender donderdag bekend.

De kwalificatieduels waren de laatste jaren voornamelijk te zien bij SBS6. Nu gaat de NOS alle duels weer uitzenden, zowel uit als thuis. De laatste keer dat de omroep dat deed was voor het EK van 1996, daarna gingen de rechten naar de commerciële zenders.

Ook de samenvattingen van de EK- en WK-kwalificatiewedstrijden van andere Europese landen zijn in handen van de NOS.

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, noemt het binnenhalen van de rechten een belangrijk contract voor de afdeling sport. "Mede hierdoor blijft de publieke omroep ook echt van en voor iedereen. Door dit contract zijn we tot 2018 verzekerd van topvoetbal."

Ander format

Het EK is in 2016 in Frankrijk en het WK van 2018 in Rusland. De kwalificatietoernooien krijgen hiervoor een ander format. Zo worden er veel wedstrijden gespeeld in het weekend in plaats van op vrijdag en dinsdag.

"Door de nieuwe heldere opzet is het kwalificatietoernooi een stuk boeiender geworden, zodat we naast de live wedstrijden van Nederland op iedere speelavond een samenvattingsprogramma kunnen aanbieden, zoals we dat nu ook met de UEFA Champions League doen", aldus Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport.