De Surinaamse staatstelevisiezender STVS heeft maandagavond een uitzending van het 10 Minuten Jeugdjournaal plotseling afgebroken. 

Dit gebeurde direct na de aankondiging van een reportage over de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Decembermoorden die zondag had plaatsgevonden.

Het is de eerste keer in het 10-jarig bestaan van het programma dat dit gebeurt, zegt hoofdredacteur Hennah Draaibaar.

''Ik ben geschokt, maar vooral van slag. Als je de intentie hebt om opruiend bezig te zijn of staatsondermijnend, kan je de bui zien hangen. Maar wij zijn een onafhankelijk programma dat nieuws maakt voor kinderen. En dat zijn niet alleen programma’s over blokfluitende kinderen'', aldus Draaibaar.

Aanstootgevend

Volgens Draaibaar was het verslag van de kerkdienst totaal niet aanstootgevend. Het ging vooral over de nabestaanden van de slachtoffers. Aan de 15 verdachten van de Decembermoorden in 1982, waaronder president Desi Bouterse, is geen aandacht besteed.

De Surinaamse Journalisten Vereniging (SVJ) zegt, bij monde van voorzitter Wilfred Leeuwin, in een eerste reactie dat hier sprake is van censuur. De SVJ en het Jeugdjournaal gaan zich nu beraden wat hun reactie moet zijn.

Het Jeugdjournaal is een zelfstandig programma dat zendtijd koopt van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS). Bij navraag van Draaibaar over de reden van de actie heeft directeur STVS-directeur Shirley Lackin gezegd dat het programma deze keer niet van te voren 'gescreend’ was en daarom plotseling op zwart ging.

Draaibaar is verbaasd over deze uitspraak. ''Ik wist niet dat ons programma van tevoren bekeken wordt. Dat is censuur. We worden beknot in onze meningsuiting, daar moeten we nu de nadruk op leggen, los van de Decembermoorden.''

De hoofdredacteur zal ook de internationale organisatie Free Press Unlimited waar ze met haar 10 Minuten Jeugdjournaal bij is aangesloten, op de hoogte brengen en om advies vragen. Afgelopen november won het programma nog de prijs voor het beste nieuwsonderwerp van jeugdjournaals in ontwikkelingslanden.