De kijkcijfers van Pauw & Witteman zijn gedaald sinds de komst van talkshow RTL Late Night. Maar volgens presentator Jeroen Pauw is dat geen reden om het programma aan te passen.

"Wij zijn niet van plan meer amusement te brengen en zitten niet dusdanig in de put, dat we geen bestaansrecht meer denken te hebben",  zegt hij dinsdag in AD.

RTL Late Night met Humberto Tan is sinds september te zien op RTL4 vanaf 22.30 uur, een half uur eerder dan Pauw & Witteman op Nederland 1. Sindsdien is de show van Tan een geduchte concurrent geworden.

Zo trok de aflevering van RTL Late Night van vrijdagavond 1.103.000 kijkers, ruim tweehonderduizend meer dan Pauw & Witteman dezelfde avond.

Concurrent

"Er is een concurrent bij",  zegt Pauw. "Al is RTL Late Night een ander soort programma, voor wij beginnen zijn kijkers soms al in hun behoefte bevredigd."

"Daarnaast hebben we last van het feit dat Nederland 1 in zijn geheel minder scoort dan vorige jaren",  vervolgt hij. "Ik denk niet dat Pauw & Witteman slechter of saaier is geworden. Maar we zullen nóg iets meer ons best moeten doen dan voorheen."

Lichter

De kijkcijfers zijn gedaald, maar volgens Pauw valt het nog mee. "We zitten niet heel erg in elkaars vaarwater. RTL Late Night is iets lichter, brengt meer, en soms alleen maar, amusement."

Sommige gasten zijn niet meer beschikbaar voor Pauw & Witteman, maar dat is voor Pauw logisch. "RTL laat haar eigen presentatoren aanschuiven. Wij nodigden in het verleden wel eens Geer & Goor uit. Dat is nu niet meer aan de orde."