Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Joodse kunstenaar vindt uitspraken Mart Smeets beneden peil

Mart Smeets heeft zich in het zaterdag uitgezonden programma Sterren op het doek niet geliefd gemaakt door te zeggen dat hij het werk van een Joodse kunstenaar niet mooi vond.
Door BuzzE/NU.nl

De kunstenaar, Joop Rubens, begrijpt niet waarom de sportjournalist dit deed. "Het feit dat ik Joods ben heeft helemaal niks met het programma te maken", vertelt hij aan De Telegraaf.

Smeets zei na het zien van het werk van Rubens dat het resultaat hem niet beviel. "Ik voel me hier heel onplezierig bij, de confrontatie met mezelf is niet prettig", zo zei Smeets. "Dit is een bestraffende Amstelveense Joodse manier van kijken", voegde hij daar nog aan toe. Vooral dat laatste steekt Rubens.

"Het kwam zo onverwacht, dat ik perplex stond. Als hij dit eerder in het programma had gezegd, was ik weggelopen", weet de schilder zeker.

Joop Rubens krijgt veel bijval. "Tientallen vrienden en kenissen hebben me gebeld, iedereen vindt de uitspraken van de heer Smeets beneden ieder peil."

Repliek

Smeets zelf is zich volgens de krant van geen kwaad bewust. "Hij stelde zich voor als Joodse Amstelveense kunstenaar. Ik denk dat ik hem daarmee van repliek diende", aldus Smeets.

Rubens ontkent dit op zijn beurt. "Dat is een leugen. Ik vertel nooit zomaar dat ik Joods ben. Ik denk dat hij me heeft opgezocht op internet."

De kunstenaar voegt daar nog aan toe dat Smeets 'sowieso geobsedeerd leek met het Jodendom'. "Sinds het begin van het programma ging het de hele tijd over Joden. Vanaf het moment dat hij binnenkwam was er laaiende ruzie, ook met presentatrice Hanneke Groenteman, die zelf Joods is."

Spijt

Smeets zegt maandagmiddag tegen NRC dat als Rubens zich geschoffeerd voelt, het hem spijt. "Al vind ik het jammer dat hij er nu pas mee komt."

Naar eigen zeggen heeft Smeets nu geleerd om niet meer mee te doen aan gemonteerde programma's. "Ik maak te veel opmerkingen die op het randje zitten."


Lees meer over:

Mart Smeets

Aanbevolen artikelen