De Telegraaf heeft vrijdag excuses aangeboden voor een artikel op de website van de krant waarop ''onsmakelijke wijze een link werd gelegd tussen het overlijden van Nelson Mandela en het einde van het Sinterklaasfeest''.

Het stuk ging over de reacties op het overlijden van Mandela en had als inleiding ''Niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland wordt gereageerd op de dood van Nelson Mandela, die nota bene op Sinterklaasavond (mét Zwarte Piet) is overleden.''

''Dit had nooit mogen gebeuren. Onze excuses daarvoor'', meldt de hoofdredactie, die spreekt van "een  ongelukkige samenloop van omstandigheden."

"
Zodra de eindredactie in de gaten kreeg dat het artikel toch gepubliceerd was, is er ingegrepen. We hebben echter niet kunnen voorkomen dat het toch nog een klein half uur te lezen is geweest. Het betreft hier een flauwe grap, die nooit gepubliceerd had mogen worden", aldus De Telegraaf.

"Het leert ons weer dat het nooit gepast is om tijdens ons journalistieke werk grappen te maken rondom treurige onderwerpen als het overlijden van mensen. Zelfs als het niet de bedoeling is dat deze worden gepubliceerd, is er een risico dat dit toch gebeurt. Daar is dit een voorbeeld van."