EO-presentatrice Elsbeth Gruteke is vanaf volgend jaar niet meer te horen op Radio 1 en ze laat duidelijk blijken dat dat niet haar eigen beslissing is. 

Op Twitter bijt de presentatrice van Dit is de dag van zich af. Het zou een besluit zijn van de zendercoördinator en haar eigen omroep.

Gruteke vermoedt dat een uitspraak uit het verleden haar fataal is geworden. "Zo’n 6 jaar geleden, toen de Radio1-zendercoördinator aantrad, is die een keer op onze redactie op bezoek geweest. Over zijn plannen om Radio1 populairder te maken, heb ik mij toen kritisch uitgelaten. Ik denk dat ik sindsdien op de 'hit-list' van Laurens Borst heb gestaan, als vertegenwoordiger van de oude journalistiek", tweet ze.

"Nu heeft hij toegeslagen," gaat Gruteke verder. "In het nieuwe schema krijgt de EO het goed beluisterde uur van 18.00 tot 19.00 in de avond. Laurens Borst heeft de EO onlangs gezegd dat hij mij dan niet wil horen."

De presentatrice zegt dat de leiding van de EO zwaar onder druk is gezet om toe te geven. Radio 1 raakt met Gruteke een ervaren kracht kwijt. "Het is een hard gelag; het einde van meer dan 10 jaar nieuws en actualiteiten presenteren."