De Ierse prijsvechter Ryanair heeft de KRO gesommeerd een uitzending over de luchtvaartmaatschappij niet uit te zenden. 

Dat meldde de KRO donderdag, die zei de aflevering over de veiligheidscultuur bij het bedrijf wel uit te gaan zenden. Dat gebeurde donderdagavond ook, om 21.10 uur.

Volgens de KRO heeft Ryanair per fax geëist dat de uitzending niet zou worden uitgezonden. In die brief wordt ook gezegd dat de maatschappij zich het recht voorbehoudt om uitzending te voorkomen via een kort geding, aldus eindredacteur Bart Nijpels. 

Eerder liet het programma in twee uitzendingen zien dat er een angstcultuur zou heersen bij Ryanair. Vier piloten meldden bij Brandpunt Reporter anoniem dat vliegtuigen van Ryanair onvoldoende brandstof zouden tanken. Daarop begon Ryanair een rechtszaak tegen de KRO en tegen een ex-piloot die in de uitzendingen aan het woord kwam. Die zaak zal mogelijk half januari worden behandeld.

Topman

Ryanair-topman Michael O'Leary betwistte eerder al dat het viertal in de uitzending voor zijn bedrijf werkte. Bovendien zou er niets van kloppen wat zij beweerden. ''We moedigen juist aan om extra brandstof mee te nemen als de piloten dat nodig vinden. Zestig procent van onze piloten doet dat ook'', aldus de topman toen.

Ryanair benadrukt dat de zaak in januari 2014 door de Nederlandse rechtbank wordt behandeld, en dat het de KRO heeft gewezen op het gezamenlijke statement van de Ierse en Spaanse luchtvaartautoriteiten, die bevestigen dat de veiligheid bij Ryanair "niet onderdoet voor de veiligste maatschappijen van Europa".