RTL Nederland betreurt dat de uitlatingen van Gordon als jurylid in Holland's Got Talent tegenover een Chinese kandidaat slecht zijn gevallen.

Dat laat de zender donderdag weten in een persverklaring. "Wij willen benadrukken dat het nooit de intentie is geweest om te kwetsen", meldt RTL.

"Het publiek kent Gordon als tv-persoonlijkheid en weet dat bij hem iedereen het onderwerp van zijn grappen kan zijn. Hij maakt daarbij geen enkele uitzondering, ontziet zeker ook zichzelf niet en dat is juist zijn kracht." 

De zender wijst ook op het 'kleine hartje' van Gordon, dat volgens RTL naar boven komt in programma's als Geer & Goor: Effe Geen Cent Te Makken, en Hotter Than My Daughter.

"Die kant van Gordon liet hij ook zien toen de heer Xiao Wang uiteindelijk unaniem naar de volgende ronde werd gestemd. Van opzettelijk kwetsend gedrag was geen sprake en daarin steunt RTL Gordon volledig. De heer Xiao Wang is in het programma uiteindelijk beoordeeld op zijn prachtige stem en zo hoort het ook."

Verantwoordelijkheid

RTL zegt dat de omroep en producent Blue Circle de volledige verantwoordelijkheid dragen voor de keus om het fragment op te nemen in de show.

"Televisiemaken blijft mensenwerk en we kunnen soms helaas niet voorkomen dat een, als grap bedoelde, opmerking als kwetsend wordt ervaren."

Verenigde Staten

In de gewraakte uitzending vroeg Gordon Xiao Wang: "Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?" Hij maakte verder een grap over de Chinese uitspraak van de 'r' (''sulplise'') 

Zijn opmerkingen deed tot in de Verenigde Staten en China het nodige stof opwaaien.

"Laat ik voorop stellen dat het nooit en te nimmer mijn bedoeling is geweest om mensen te kwetsen dan wel onheus te bejegenen", zei Gordon maandag over zijn optreden in de uitzending in De Telegraaf.

Meldpunt Discriminatie

Bij het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam waren tot donderdagmiddag 25 klachten over Gordon binnengekomen. Het merendeel van de klachten komt van mensen met een Aziatische achtergrond.

Directeur Jessica Silversmith van het meldpunt vindt de opmerkingen van Gordon zeker klachtwaardig. ''Ze zijn beledigend en kwetsend. Gordon zat er niet als cabaretier, maar als jurylid.''

Het meldpunt heeft in een brief excuses verlangd van RTL. De zender heeft nog niet gereageerd, liet Silversmith weten. Zodra de reactie komt, wordt die eerst besproken met degenen die een klacht hebben ingediend.