Op maandag 18 november komt er een grote televisieactie voor de ramp op de Filipijnen. Hiervoor gaan de publieke omroep, RTL en SBS samenwerken, op initiatief van Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

Dat is dinsdag bekendgemaakt. Vanaf 6.00 uur tot middernacht wordt die dag aandacht besteed aan de ramp, zowel op televisie als op radio.

Mensen kunnen die dag bellen om een donatie te geven voor giro 555. Deze is maandag geopend voor giften aan de slachtoffers van de zware tyfoon Haiyan.

Het Nationaal Instituut voor Beeld en Geluid wordt ingericht als actiecentrum. Hoe de programmering die dag eruit gaat zien, wordt later bekendgemaakt.

Geweldig

"Het is geweldig dat de omroepen de inzameling van Giro555 voor de slachtoffers van de Filipijnen mogelijk willen maken door een nationale actie op radio en tv te organiseren", Henri van Eeghen, actievoorzitter van de SHO.

"We merken dat Nederlanders graag hun betrokkenheid met de slachtoffers laten zien en dat maken de omroepen op deze manier mogelijk."

Schakelen

Het plan is om onder andere bestaande programma's zoals Vandaag de Dag (WNL), Koffietijd (RTL4) en Shownieuws (SBS6) te laten schakelen met het actiecentrum. Dat zegt televisiedirecteur van de NPO Gerard Timmer tegen de NOS.

"Bellende mensen in het actiecentrum is het plan, bekende en onbekende Nederlanders. Maar we willen ook informatie geven over de Filipijnen. Zo worden er bijvoorbeeld mensen aan het woord gelaten die er wonen om het goede verhaal te laten vertellen."

Show

Wat er niet komt, is een grote afsluitende show aan het einde van de dag. Dat was bijvoorbeeld wel het geval bij eerdere tv-acties zoals bij de aardbeving van Haïti. "Je wilt variëren om de impact van de programma's zo groot mogelijk te maken", legt Timmer uit.

Er wordt wel gedacht aan een op zichzelfstaand kleinschalig programma dat over de actie gaat. "Maar is allemaal iets wat we later pas bekend kunnen maken."

DWDD

De Wereld Draait Door gaat komende maandag bingoën om geld in te zamelen voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan. Samen met kijkers wordt een uitzending gemaakt die geheel in het teken staat van de ramp op de Filipijnen, zo meldde de Vara.

Geïnteresseerden die kunnen ''dansen, zingen, dichten, goochelen, rappen of op een andere manier indruk kunnen maken'', kunnen voor minimaal 100 euro een bingonummer kopen, die goed is voor een plek in de studio.

Tijdens de uitzending draaien presentator Matthijs van Nieuwkerk en tafelheer Marc-Marie Huijbregts afwisselend aan het bingomolentje: wiens nummer valt, mag een halve minuut optreden in het programma.

VN

De Verenigde Naties lieten eerder weten 220 miljoen euro nodig te hebben om de slachtoffers van de tyfoon Haiyan in de Filipijnen te helpen. De VN heeft 193 lidstaten om financiële bijdragen gevraagd.

Het bedrag komt bovenop de 25 miljoen dollar (18,7 miljoen euro) die de VN al beschikbaar heeft gesteld. ''Het is te vroeg om de omvang van de schade te becijferen, maar het is duidelijk dat de nood hoog is'', aldus noodhulpcoördinator Valerie Amos in de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Volgens Amos zijn zo'n 10 miljoen mensen in de Filipijnen door de tyfoon getroffen. Ongeveer 660.000 mensen zijn hun huis kwijt. Volgens de VN is voedsel, water en opvang nodig. Het officiële dodental van de ramp is bijna 1800, maar de verwachting is dat dit zal oplopen.

Bekijk een kaart van het rampgebied:

Overzicht: Filipijnen vaak getroffen door zware stormen