Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Sinterklaasjournaal praat niet over Zwarte Piet-discussie op tv

De makers van Het Sinterklaasjournaal volgen de discussie over Zwarte Piet met interesse, maar het komt niet aan bod in het programma. Dat laat de NTR maandag weten aan NU.nl.
Door NU.nl/René Hartkamp

Het dagelijkse nieuwsprogramma over Sinterklaas, gepresenteerd door Dieuwertje Blok, is vanaf maandag 18.00 uur elke dag op Nederland 3.

Zwarte Piet is echter al een aantal weken het punt van discussie. Zo zou het hulpje van Sinterklaas discriminerend zijn en racisme oproepen.

De kwestie laaide verder op nadat bekend werd dat de Verenigde Naties een onderzoek hebben ingesteld.

Rode draad

Een woordvoerder van de NTR laat weten dat hierover niet gepraat gaat worden in Het Sinterklaasjournaal. "We hebben ieder jaar een rode draad als verhaal lopen en die stond voor dit jaar al vast", zegt de woordvoerder. "Toen de discussie over Zwarte Piet losbarstte, was het programma voor het grootste gedeelte al opgenomen."

De woordvoerder zegt dat de NTR de discussie wel met belangstelling volgt. "We zullen ons dan ook aanpassen naar wat de uitkomst van die discussie zal zijn. Dat zal echter wel na 5 december zijn. Het programma is gebaseerd op de Sinterklaas-traditie zoals die nu bestaat."


Lees meer over:

Zwarte Piet

Aanbevolen artikelen