Het was lastig om aan kandidaten te komen voor het nieuwe programma De Kwis. Veel bekende Nederlanders sloegen een uitnodiging van het satirische actualiteitenprogramma af. 

Dat vertellen Joep van Deudekom en Rob Urgert, twee van de makers van het programma, aan NU.nl. "Bijna iedere BN'er is geschikt als gast, maar we merken dat er veel niet kunnen of willen meedoen."

Het tweetal vermoedt dat veel van de uitgenodigde BN'ers bang zijn om ongeleerd over te komen en daarom niet mee doen aan het programma.

Het programma, dat eerst onderdeel was van Langs de Leeuw, komt vanaf zaterdagavond als zelfstandig programma van de VARA op Nederland 1.

De Kwis

Het viertal van De Kwis, dat verder nog bestaat uit Niels van der Laan en Jeroen Woe, blijft het programma in dezelfde samenstelling maken onder begeleiding van schrijver Edo Schoonbeek en eindredacteur Hans Riemens.

De Kwis is ontstaan als toevoeging van cabaret bij het voormalige zaterdagavondprogramma van Paul de Leeuw. "Rob kwam met het idee om een satirische quiz te maken over actuele zaken. Het sprak iedereen aan en we werkten het idee uit", vertelt Van Deudekom.

In augustus werd bekend gemaakt dat De Kwis als zelfstandig programma op televisie zou komen. Dat Paul de Leeuw een rol in het programma zou gaan vervullen werd een maand later bekend.

Paul de Leeuw

Wat de rol van De Leeuw precies zou worden, was eerst nog onduidelijk. "Paul gaat het programma presenteren en samen met de gast het spel spelen. Hij geeft de gasten morele ondersteuning", aldus Urgert.

Art Rooijakker is zaterdag de eerste gast van De Kwis. "Het boegbeeld van Wie is de Mol die iets los maakt bij de mensen en dicht bij de actualiteiten staat, een goede eerste gast", gaat Urgert verder. "Het is voor het spel extra leuk als een gast zich betrokken voelt bij het nieuws."

Van Deudekom vertelt dat de onderwerpen die in het programma terugkomen binnen de actualiteiten van de week moeten vallen en vooral emotie op moeten wekken. "Bijvoorbeeld het overlijden van Bonfire, dat maakt bij veel mensen iets los."

Ophef

De Kwis zorgde na een uitzending van Langs de Leeuw in mei voor nogal wat ophef in Engeland.

Een grap die de gekte rondom het Eurovisie Songfestival moest benadrukken viel in verkeerde aarde doordat de cabaretiers verwezen naar een terreuraanslag waarbij een Engelse militair omkwam.

"Als je satire maakt en niemand wordt boos dan doe je iets niet goed. In dit geval werd de grap verkeerd geïnterpreteerd . In Engeland hadden we de grap niet gemaakt, maar we maakten hem tenslotte in Nederland."

Verantwoordelijk 

"We staan achter de dingen die we doen en voelen ons verantwoordelijk voor het geven van uitleg, maar we gaan niet op de knieën." Aldus het tweetal.

De Kwis is vanaf deze week iedere zaterdag tot en met half december te zien. In maart start het programma met een tweede reeks.