Bram Vermeulen, correspondent in Turkije voor NOS en NRC, kan weer zonder oponthoud aan de grens het land in en uit reizen. 

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken heeft EU-rapporteur Ria Oomen laten weten dat alle restricties rond zijn persoon zijn opgeheven.

Dat meldt Vermeulen donderdag op Twitter met de hashtag 'no more black list'.

Eerder liet de correspondent weten in Turkije op een zwarte lijst te staan, wat er onder meer toe leidde dat hij zijn perskaart niet kon vernieuwen en bij elke reis aan de grens lang werd opgehouden en ondervraagd.

De Nederlandse Oomen, die momenteel nog in Turkije is, belooft zich er als speciaal rapporteur voor de Europese Unie inzake Turkije hard voor te maken dat de journalist in het land mag blijven. Zij kaartte de kwestie vorige week aan bij de Turkse autoriteiten.

Donderdag hoorde ze, terwijl ze op bezoek was bij de minister van Justitie, telefonisch van de minister van Binnenlandse Zaken dat de problemen uit de wereld waren. Oomen wilde niet op de details ingaan. ''Alle restricties zijn opgeheven. Het is goed opgelost zo'', aldus Oomen.

Persvrijheid

Vermeulen keert volgend jaar na vijf jaar Turkije terug naar zijn vorige standplaats Zuid-Afrika. Dat besluit nam hij al voordat de problemen begonnen. Eerder deze maand liet hij weten uit principe de kwestie toch te willen oplossen: ''Om de persvrijheid en omdat ik anders zelfs als toerist Turkije niet meer in kom.''