NSA-journalist Greenwald weg bij Guardian

Journalist Glenn Greenwald gaat de Britse krant The Guardian verlaten. 

De journalist deed de afgelopen maanden onthullingen over wijdverbreide spionage- en surveillancepraktijken door Amerikaanse en Britse geheime diensten.

Greenwald heeft laten weten dat hij een eenmalige ''journalistieke droomkans'' heeft gekregen die hij wil grijpen.

Greenwald publiceerde tal van artikelen over spionage van de Amerikaanse geheime dienst NSA en de Britse GCHQ bij bevriende landen en grootschalige surveillanceoperaties waarbij communicatie van burgers wordt onderschept.

Ophef

De onthullingen op basis van informatie van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden leidden wereldwijd tot ophef.

Greenwald en The Guardian zijn door de Britse regering fors onder druk gezet om te stoppen met de onthullingen. Zo werd de krant gedwongen harde schijven met informatie te vernietigen en werd de partner van Greenwald aangehouden en vastgehouden op het vliegveld Londen Heathrow.

The Guardian betreurt het vertrek. ''Greenwald is een opmerkelijke journalist en het was fantastisch om met hem te werken. Onze samenwerking heeft de cruciale rol getoond die onderzoeksjournalistiek speelt bij het in toom houden van de machthebbers'', staat in de verklaring.

Cameron 

De Britse premier David Cameron zei woensdag in het parlement dat de nationale veiligheid van Groot-Brittannië is beschadigd door de publicaties in The Guardian over de spionage.

Volgens hem heeft de krant dat eigenlijk ook zelf toegegeven toen zij de documenten na een verzoek van de nationale veiligheidsadviseur vernietigde.

Snowden

Snowden zelf kreeg tijdelijk asiel in Rusland, waar hij de afgelopen week bezoek kreeg van zijn vader Lon Snowden. Die vertrok woensdag weer uit Moskou, meldde het Russische persbureau Interfax.

Volgens de advocaat van Snowden jr was Lon tevreden over zijn ontvangst in Rusland en de manier waarop Edward wordt behandeld.

''Hij behandelt zijn zoon met grote liefde en ziet hem als een absoluut eerlijk persoon die het juiste heeft gedaan. Hij blijft Edward steunen", aldus de advocaat.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie