RTL4 vaakst in de prijzen bij Televizier-Ring Gala

RTL4 heeft in de geschiedenis van het Gouden Televizier-Ring Gala de meeste prijzen in ontvangst mogen nemen. De omroep heeft in totaal achttien keer gewonnen. Vara en KRO volgen met ieder vijftien prijzen.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar de Televizier Ring-gegevens. Daarbij is gekeken naar de omroep waar de winnaars van alle categorieën aan verbonden waren toen ze de prijs kregen.

De Gouden Televizier-Ring wordt sinds 1964 uitgereikt. Tot 2000 bestond alleen de award voor beste programma.

Daarna kwamen de awards erbij voor beste presentator (Zilveren Televizier-Ster Man), beste presentatrice (Zilveren Televizier-Ster Vrouw) en beste kinderprogramma (Gouden Stuiver). In 2008 kwam daar de Talent Award bij voor het beste nieuwe gezicht op televisie.

Beste presentator

RTL4 heeft negen keer de Gouden Televizier-Ring gewonnen voor beste televisieprogramma, vier keer de Zilveren Televizier-Ster Man, twee keer de Zilveren Televizier-Ster Vrouw en drie keer de Talent Award.

Jeroen van Koningsbrugge won twee keer de award voor beste presentator. RTL won ook vorig jaar de Gouden Televizier-Ring, met The Voice of Holland.

Het is vooral opmerkelijk dat RTL4 het vaakst heeft gewonnen, omdat de omroep pas in 1989 is gestart (als RTL Veronique), 25 jaar nadat de eerste Televizier-Ring werd uitgereikt. De omroep won voor het eerst in 1991 met Vrienden voor het Leven.

Vernieuwen

"Wij vernieuwen veel", verklaart programmadirecteur Erland Galjaard in een reactie. Hij benadrukt dat RTL4 veel programma's zelf verzint. "Kennelijk zijn wij daar heel goed in. Bijvoorbeeld de TV-Kantine (winnaar 2010), dat is verzonnen door Carlo Boszhard en Irene Moors."

"Wie is de Mol (Avro) is heel vaak genomineerd, maar dat is geen Nederlands format. Dat is nog steeds een heel goed programma, laat dat duidelijk zijn. En het is ze ook best gegund als ze nu een keer winnen. Maar ik vind het best knap dat het ons steeds lukt met nieuwe programma's die we zelf ontwikkelen", aldus Galjaard.

Volgens Peter Adrichem, mediadirecteur van de Avro, is het maar net hoe je er naar kijkt. "RTL4 zendt ook veel selectieve programma's uit die niet door hen bedacht zijn. Bovendien is Wie is de Mol gewoon een goed programma en dan maakt het niet uit dat het uit het buitenland komt."

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Televizier. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Vara en KRO

Op een gedeelde tweede plek staan de Vara en KRO met beiden vijftien prijzen. De Vara heeft tien keer de Gouden Televizier-Ring en vijf keer de Zilveren Televizier-Ster Man gewonnen. Paul de Leeuw won de award voor beste presentator drie keer. De laatste Televizier-Ring was ook mede dankzij hem, namelijk voor Mooi! Weer de Leeuw in 2008.

De KRO won negen keer de Gouden Televizier-Ring en zes keer de Televizier-Ster Vrouw. De laatste prijs is vooral te danken aan Yvon Jaspers, die de award vijf keer in ontvangst mocht nemen. De laatste Gouden Televizier-Ring voor de omroep stamt alweer uit 2001 voor Spoorloos.

Geld verdienen

Televisiedeskundige Bert van der Veer kijkt er niet van op dat de publieke omroepen minder vaak in de prijzen valt. "RTL4 is in het leven geroepen door geld te verdienen", zegt hij. "De zender richt zich op een zo groot mogelijke groep kijkers."

"En dat terwijl de publieke omroep nog een aantal andere taken heeft die niet onmiddellijk één of twee miljoen kijkers trekken. Dus het is eigenlijk vrij logisch dat RTL4 er met enige regelmaat in slaagt de publieksprijs in de wacht te slepen."

Zendtijd

Volgens Adrichem ligt dat ook aan het feit dat RTL4 over veel meer zendtijd beschikt dan de publieke omroepen. "Zowel voor de KRO als de Vara en de Avro geldt dat wij spelers zijn op de drie publieke netten en dus ook minder zendtijd tot onze beschikking hebben. Het is daarom lastig vergelijken", aldus de Avro-directeur.

Volgens Galjaard is dat gegeven echter niet zo relevant. "Omdat de publieken meer zenders hebben om over uit te zenden en RTL4 slechts één, zal het aantal programma's dat zo'n omroep heeft uiteindelijk gelijk zijn."

SBS6

SBS6 is na RTL4 de commerciële omroep met de meeste prijzen, maar ligt met zes prijzen wel ver achter. De laatste winst was in 2005, de Zilveren Televizier-Ster Vrouw voor Wendy van Dijk. 

"De malaise bij SBS6 duurt nu al een tijd voort",  zegt Van der Veer. "Het is niet de zender die de grote kanonnen heeft binnengehaald. Ze zijn ook geneigd de massa toe te spreken, maar zijn daar gewoon minder succesvol in."

2013

Na het Televizier Ring-Gala van dit jaar zal RTL4 van alle omroepen nog steeds de meeste prijzen hebben. Zo is de KRO bijvoorbeeld niet genomineerd en de Vara slechts een keer (Pieter Derks, Talent Award).

RTL4 heeft daarentegen zes nominaties. Bovendien krijgt de omroep gegarandeerd een award, omdat alle genomineerden voor de Zilveren Televizier-Ster Vrouw uit de stal van RTL4 komen (Chantal Janzen, Wendy van Dijk en Linda de Mol).

Galjaard kijkt daar niet meer van op. "Dat is de laatste jaren wel vaker zo. Er is veel talent bij ons, voor en achter de schermen. Dus het is niet toevallig dat er weer drie vrouwen van RTL4 zijn genomineerd."

Nominaties

Dit jaar zijn voor de Gouden Televizier-Ring genomineerd: Wie is de Mol? (Avro), Divorce (RTL4) en Flikken Maastricht (Tros). De genomineerden voor de Zilveren Televizier-Ster Man zijn Jeroen van Koningsbrugge (RTL4), Johnny de Mol (SBS6) en Art Rooijakkers (Avro).

Voor de Zilveren Televizier-Ster Vrouw zijn Chantal Janzen (RTL4), Linda de Mol (RTL4) en Wendy van Dijk (RTL4) genomineerd.

Kees Tol (Tros/SBS6), Ferry Doedens (RTL4/RTL5) en Pieter Derks (NCRV/Vara) maken kans op de Talent Award. Tot slot zijn Checkpoint (EO), Het Sinterklaasjournaal (NTR) en Junior MasterChef (SBS6) genomineerd voor de Gouden Stuiver.

Het Televizier Ring-Gala vindt op vrijdag 18 oktober voor de 48e keer plaats in het Koninklijk theater Carré in Amsterdam.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie